Темнота і тиша проти мігрені

Як людина, котра обізнана з цією хворобою мало не з дитинства, я здатен глибоко поспівчувати тим, хто потерпає від мігрені, навіть порадити, як полегшити перебіг її нападів. Однак, звісно, кваліфікованіше це зробить лікар Андрій Бартош.

– Класична форма мігрені відрізняється від «звичайного» головного болю передусім такими типовими симптомами, як локалізація в певній ділянці голови. Їй передує так  звана аура – мерехтіння, полуда  на очах, погіршення зору, передусім бокових його полів. Іноді хворий відчуває оніміння губ, язика, пальців рук, мало не параліч окорушийних м’язів. Як правило, напередодні, за кілька днів до нападу, людина відчуває безпідставний психічний дискомфорт,  погіршення настрою, зниження працездатності.
А виникає мігрень, зазвичай, через патологічний обмін у мозку такого гормону, як серотонін.

– У чому саме полягає ця аномалія?

– З поки що не з’ясованих причин серотонін синтезується в надмірній кількості, спричиняючи спочатку спазм судин, а потім їх стійке розширення. Але це одна з гіпотез. Я ж схильний пов’язувати мігрень передусім із вегето-судинною дистонією, що в свою чергу зумовлена «утвореннями патологічної вегетативної імпульсації», які розгадав мій батько, відомий лікар-рефлексотерапевт Петро Гнатович Бартош. Нині я також лікую за  методикою Петра Бартоша чимало захворювань,  зокрема й вегетодистонію та мігрень.

– Вважається, що жінки хворіють на неї частіше за чоловіків…

– Це справді так. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вдвічі-втричі частіше. Хоча не уявляю, як це можна вирахувати… Хіба що за статистикою звернення до лікарів. А втім, таку тенденцію припустимо пов’язати з особливостями жіночого організму, зокрема з менструальним циклом. Водночас простежується й інша причина захворювання – спадковість. Та  якщо від мігрені потерпає один із батьків, то ймовірність захворюваності дитини  – 40-60 відсотків, якщо ж обидва –  то до 90 відсотків.

– Які ще причини можуть провокувати напади?

– Їх чимало. Напади можуть спровокувати, наприклад, інтенсивні запахи як алергени (фарби, бензину, цибулі, часнику, навіть деяких парфумів, дезодорантів), стреси. Якщо ж перебіг мігрені відбувається за епілептичним типом, – то й блимання телевізора, штучного «денного» освітлення. Помічено, що в декого напад починається під час або після відвідування естрадного концерту, де використовується радіоакустична апаратура, яка продукує інфразвук.

– Як себе поводити, коли починається напад?

– Бажано, якщо є можливість, лягти в ліжко в темній кімнаті, де, до того ж, тихо. Комусь допомагають міцні чай, або кава, котрі, як відомо містять кофеїн, танін і в гомеопатичних дозах –  антидепресант аміназин. Я хоч і не прибічник використання медикаментів, але біль буває настільки непотамовним, що без анальгетиків, спазмолітиків, антигістамінних препаратів не обійтись. Дехто прикладає до голови оцтову серветку, хтось нюхає лавандову оливу, декому стає легше від холодного або, навпаки, теплого компресу.

– Справді, кожен «страждалець» шукає прийнятних для себе засобів. Приміром, мені допомагає прикладання до місця локалізації болю гарячої грілки.

– Якраз цього робити не слід. Річ у тім, що мігрень – далеко не така вже  безневинна хвороба. Насправді ж мігрень, якщо її не лікувати, може призвести до інсульту, погіршення й навіть втрати зору. Додам, що хворий на мігрень унаслідок її нападів втрачає кілька років повноцінного життя.