Напав на беззубого «зайця»

Інна Тарасівна, 63-річна киянка, завжди вважала себе законослухняною громадянкою. Жодного разу не перейшла дорогу на червоне світло. А щоб проїхати «зайцем» у громадському транспорті – такого ніколи й у думках не було.

Та недавно пенсіонерка таки потрапила у сіті контролерів і вперше у житті заплатила штраф за безквитковий (?) проїзд у тролейбусі 27-го (к) маршруту. Трапилося це так. Минулої п’ятниці Інна Тарасівна разом зі своєю товаришкою, також пенсіонеркою, поїхала до станції метро «Шулявка» купити собі окуляри. Підійшов майже порожній тролейбус, і жінки сіли в нього. Та проїхали кілька зупинок, як у салоні з’явився молодик знайомої зовнішності – контролер. Пасажирів небагато, і йому нічого було розраховувати на «ужинок». Тож почав вимагати, аби і пенсіонери пред’явили свої документи.

– Я до сумки, а пенсійного посвідчення там немає, – розповіла Інна Тарасівна. – Всі кишені передивилася – нема та й годі. Забула його вдома.

Контролер-«вовк» вдовольнився, що упіймав хоч якогось «зайця», і швиденько виписав беззубому «безбілетнику» штраф 10 грн. Аби якось втішити схвильовану жінку, порадив їй зателефонувати за номером 246-29-62 (депо на вулиці Довженка): мовляв, вам повернуть гроші. Що вона і зробила. Одначе повертати 10 гривень їй ніхто не збирався. І пояснили це тим, що контролер (його посвідчення №705) у кінці місяця повинен виконати план зі стягнення штрафів за безквитковий проїзд.

– Купила я окуляри, – веде далі пенсіонерка, – продавець навіть дешевше на дві гривні мені продала їх. Але додому на вулицю Щусєва поверталася пішки. Ні, не тому, що боялася знову потрапити у пастку контролерів. На душі було бридко і сумно.

Прикро та соромно за таких представників контролюючих органів. Невже старість, аби її шанувати та поважати, має підтверджуватися документами з мокрою печаткою?