Нам покажуть Берлусконі

29 березня – 3 квітня 2005 року в Будинку кіно відбудеться Другий міжнародний кінофестиваль «Дні документального кіно про права людини «Український контекст». Як зазначають організатори конкурсу, це фільми «про наше життя, про реальність, яку більшість із нас воліла б відвернути від себе та своїх близьких».

На фестивалі покажуть майже 70 фільмів режисерів багатьох країн світу, серед них призери міжнародних фестивалів: One World (Прага), Human Rights in Film (Варшава) та «Сталкер» (Москва). Фестиваль відкриє прем’єра – фільм українського режисера Руслана Гончарова «Український вибір» про відомі події минулого року. Правозахисники та кіномитці об’єднали свої зусилля, щоб ще раз розповісти нам про жахи війни в Чечні та про понівечені душі молодих людей, які з неї повернулися («Білі ворони – жахи Чечні», Німеччина, 2004; «Мирне життя», Росія, 2004, «Норд-ост: театр смерті», Польща, 2003); про людей, які пройшли через пекло тортур та катувань («Поранені душі», Данія, 1996); про страхи та сподівання заробітчан, котрі шукають щастя в інших країнах, ризикуючи навіть своїм життям («Бар на станції Вікторія», Польща, 2004); про масові маніпуляції свідомістю («Вбивці російських газет», Франція, 2003).

Найочікуванішим є показ фільму «Громадянин Берлусконі» режисера Сюзан Грей. Це скандальна стрічка про прем’єр-міністра Італії та телемагната Сільвіо Берлусконі, який прямо чи опосередковано контролює близько 90 відсотків італійських національних телекомпаній. До речі, у зв’язку з політичною кон’юнктурою фільм ледь не зняли з показу на Норвезькому кінофестивалі документальних фільмів.

Як запевнив один з організаторів конкурсу, президент громадської організації «Центр сучасних інформаційних технологій і візуальних мистецтв» Геннадій Кофман, на цьогорічному фестивалі не буде дидактичних фільмів та нагород.