Помилки є, винних – немає

Порушена у нашій публікації «Меморіальний парк під загрозю» («ВК», 15 березня 2005 р.) тема стане предметом розгляду створеної депутатами Київради комісії, як це обіцяв Київський міський голова. Адже адресу «вулиця Шовковична, 39/1» також можна було прочитати на плакатах пікетників, які зібралися під стінами мерії 17 березня.

Ми попросили народного депутата України Володимира Бондаренка прокоментувати ситуацію довкола забудови території колишньої Жовтневої лікарні.

– Територія Центральної клінічної лікарні й верхній майданчик над нею – насправді стала предметом тривоги і занепокоєння всіх небайдужих киян, – зазначив Володимир Дмитрович. – З огляду на це свою позицію вже висловили багато вчених, авторитетних киян. Проблема полягає в наступному: люди підозрюють, що існує план виселення медичних установ із центральної частини міста. Мені навіть уже показували певну дислокацію, а також будівельників, що ведуть таку роботу. Я не знаю європейської країни, де в центрі столиці вели б житлове будівництво. Але знаю столиці, в центрі яких – всесвітньо відомі клініки. Нашу Центральну клінічну лікарню будували на благочинні внески, і це має нам всякчас нагадувати про доброчинність і жертовність у сфері медицини.

Однак, у нижній частині схилу, по вулиці Мєчнікова, вже почався наступ, там будуються величезні комплекси. На горі цього допустити не можна із багатьох причин. По-перше, непродумана забудова спотворить обличчя столиці. По-друге, абсолютно неприпустимо будувати на кістках людей, тим більше тих, хто помер від інфекційних хвороб. Наука ще не довела, через який період зникають штами цих хвороб, зокрема чуми, холери, прокази, туберкульозу тощо. Сьогодні це все ще під землею, але невідомо, що ми можемо вирити звідти на свою голову.

У заступника голови КМДА, начальника Головного управління земельних ресурсів Анатолія Муховикова цікавимося, чи може Київрада скасувати свою ухвалу про виділення земельної ділянки на вулиці Шовковичній, 39/1, де будувати небезпечно.

– Щодо поховань, то земельним законодавством передбачено погодження надання ділянок з управлінням охорони культурної спадщини. Воно вивчає історичні довідки щодо земель, особливо у центрі міста, в історичному аспекті. Згоду на це будівництво надало Міністерство культури і мистецтв. Проте у мене немає документів про наявність таких поховань на вулиці Шовковичній. Хочу сказати, що ті сім державних служб, три міністерства, які беруть участь у погодженні земельних ділянок, мають ретельніше вивчати си-туацію, зокрема в історичному розрізі. Проекти, які захищають на містобудівній раді, мають проходити експертизу на інсоляцію тощо. Головкиївархітектура, містобудівна рада і Держархбудконтроль мають контролювати всі ці питання, аби не допускати помилок. Шовковична, 39/1 – помилка, інакше я не можу це назвати. Щодо скасування, то в нас уже були такі приклади, скажімо, на проспекті Правди, 80-82.