Із базарної економіки – в ринкову

Про ситуацію, яка склалася в столичній промисловості, вчора на брифінгу  розповів заступник голови КМДА – начальник Головного управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики Валерій Кір’ян.

Валерій Андрійович зазначив, що в Києві, починаючи з 1997 року, відбулося помітне  зростання показників у промислових галузях. «Результатом плідної роботи стало те, що торік, порівняно з попереднім періодом, ці обсяги зросли майже на 19 відсотків, – наголосив він. – Київ – місто, яке  посідає перше місце серед регіонів, де зосереджено саме переробну промисловість».

Ще донедавна обсяг промислової продукції, що виготовлялася в столиці сягав 1 млрд. грн. на місяць. Валерій Андрійович прогнозує, що в березні Київ уперше вийде на півторамільярдні обсяги. «Цьому неабияк посприяє міська Програма розвитку промислового комплексу на інноваційній основі», – зауважив він.  Її виконання супроводжуватиметься  й утворенням нових робочих місць.

«Щодня з передмістя та інших регіонів у столицю  приїжджають кількасот тисяч працюючих!», – наголосив Валерій Кір’ян. Однією з причин масового використання праці приїзджих він назвав «кадровий голод» у місті. Нині не вистачає фахівців переробної промисловості: слюсарів, токарів, фрезерувальників… Біля  верстатів стоять 50-60-річні робітники, а молодь не поспішає на заводи,  бо зарплатня не приваблює (для порівняння: у Києві середня зарплата в промисловості 945 грн. на місяць, у Москві – приблизно 460 доларів).

Ще одна проблема: промислові підприємства фактично позбавлено можливості готувати свої робітничі кадри, оскільки на організацію такого навчання не видають ліцензій. Поліпшити ситуацію міг би перехід ПТУ до комунальної власності Києва. Проте це питання й досі не вирішено. Однак Валерій Андрійович сподівається, що  цьому посприяє новий уряд. «Нині ж наше основне завдання: людей, які змушені торгувати на базарах, повернути  в цивілізовану економіку».