Про сальце й м’ясце забудьте…

Минув перший тиждень Великого посту. Хтось перестав вживати скоромну їжу і має намір на такій дієті протриматися аж до Великодня, а хтось налаштував себе лише у середу та п’ятницю дотримуватися такого канону (не всі мають здоров’я, аби постувати). Та й доходи переважної більшості населення такі, що не дуже-то спроможешся купувати скоромні продукти харчування.

Бабусині млинці з оселедцем

Пригадую свою бабуню, яка з настанням посту забувала про діжку, у якій лежало сало. Та й чого було до неї заглядати, коли у погребі стільки всіляких овочів: і свіжих, і квашених, і маринованих. Чого лишень вона не готувала з них. І нині слинка котиться, коли уявляю горщик голубців з пшоном, деко з дерунами чи млинці з оселедцем… Та повернемося до сьогодення, а точніше, – до наших ринків, магазинів і цін. О, ціни нині спритні, як ніколи: не встигаєш за ними слідкувати. Ще вчора 1 кг картоплі на ринку коштував  гривню, а сьогодні я вже купувала її по 1.30 грн. Буряк, моркву дешевше півтори гривні не варто й шукати. А що казати про капусту! Нещодавно 1 кг її коштував менше гривні, зараз – 2,50-3,20 грн., а квашеної – усі 5 грн. Цибулю можна купити за 2-2,5 грн. Тепер, якщо маєте до цього охоту, займіться арифметикою. Мало не забула, для пісного борщу треба купити ще й олію,  літр якої коштує 7-7,5 грн. Як бачте, і пісний борщ нині – розкіш. Це стосується у першу чергу пенсіонерів, які і в свято не завжди можуть розкошелитися на кілограм м’яса, сала, ковбаси чи риби.

Біля вітрини рибної секції гастроному помітила двох літніх жінок, які роздивлялися цінники і сперечалися: купувати чи не купувати оселедець.

– Давай хоч одного на двох візьмемо, – запропонувала одна. – У мене є картопля, цибуля – от і повечеряємо.

Справді, ціни на рибу нині кусають: і заморська, і карпи, вирощені у наших водоймах, мов золоті коштують. Того самого оселедця дешевше 10 грн. не знайти.

Весною виснажений організм вимагає вітамінів. Це якраз ті харчі, які можна і треба вживати у Великий піст. Яблук на ринку достатньо (найдешевші – 2 грн. за кг), є навіть груші, виноград. Свіжі огірки та помідори, таке враження, ніби від осені не сходили із прилавків і коштують відповідно 8, 13 грн. за 1 кг. Дорогувато. А ось шпинат (за 2 грн.) і зелену цибулю (за 3-4 грн .) купити можна. Добре було б побавити себе і свою сім’ю чимось екзотичним – скажімо, ківі, бананами, апельсинами, мандаринами. Цих продуктів достатньо, подекуди навіть більше, ніж картоплі та моркви. Останні нині складнувато транспортувати із села до столиці – весна дороги зіпсувала. Та й коли підсохне, не варто сподіватися, що їхня ціна впаде, бо ж зазвичай у квітні-травні картопля завжди дорожчає.

Нині вельми корисні соки (теж недешеве задоволення: 3-6 грн. за 1 л). Їх можна замінити узваром із сухофруктів: натуральний напій і без консервантів. Але теж виходить не всім по кишені, бо ж 1 кг чорносливу 6-8 грн., сушених яблук – 4-5 грн.

Десяток яєць, як у Європі – один євро

Далеко не всі православні мають здоров’я й фінансову можливість дотримуватися правил посту. Це добре знають продавці м’ясних павільйонів, тому не мають наміру знижувати ціну на свій товар. Вони – на рівні різдвяних: сало по 20-25 грн. за 1 кг, м’ясо найдешевше можно виторгувати за 18-20, а биток «потягне» на всі 30 грн.

– Свинину й телятину рідко купую, – ділиться зі мною молодиця, з якою стоїмо у черзі біля машини. – Виручають курячі стегенця, шиї, лапи. Але й кури подорожчали. Не знаю, чи виберу тепер курочку за 20 грн. На філе і не дивлюся: 21 грн. за кілограм!

Після різдвяного підвищення ціни на курячі яйця ми сподівалися, що з приходом весни вона впаде. Та де там: на 10-30 копійок подешевшали і знову спинилися на позначці 4 грн. за десяток. А від домашньої птиці вони, як у Європі – 1 євро за десяток.

– Чого так дорого? – запитую у бабусі.

– Бо все дороге, – чую у відповідь. – Беріть, бо скоро ще подорожчають. По селу підуть заготівельники із інкубаторів і домашні яйця у Києві стануть «золотими». Мені ж ліпше дома продати, аніж везти до вашого ринку.

Єдиний, хто мене хоч якось втішив, то це «молочниці». Ціни на сир і сметану незабаром трохи впадуть, бо ж починається розтелення корів.

Прийшла додому із «споживчим кошиком», увімкнула телевізор і чую, що «Укрзалізниця» має намір підвищити тарифи на перевезення удвічі, а також, що зростуть ціни на електроенергію. Оце тобі радість! За логікою, ціни на продукти (та й промислові товари) враз підскочать. Дякувати Богові, Кабмін зреагував відразу і перший віце-прем’єр Анатолій Кінах запевнив, що влада цього не допустить. Хочеться вірити.