Метро – для іміджу «Євробачення»

Як і всі міські служби, Київський метрополітен теж посилено готується до великого пісенного свята – «Євробачення-2005».

Незабаром у вагонах метро запахне свіжою фарбою, вестибюлі станцій засяють яскравим світлом. Станція «Палац спорту» стане на цей період центральною. Вона трохи зміниться: над чотирма виходами з підземних переходів з’являться накриття, вхідні двері замінять на нові. На всіх станціях буде організовано посилене чергування, потяги ходитимуть частіше.

Проте підготовка до пісенного фестивалю не зможе радикально розв’язати усіх проблем. Хоча метрополітенівці і дбають про безперебійний рух потягів, комфортні вагони, чистоту на станціях тощо, однак третина вагонів, що  повністю відпрацювали свій ресурс, потребує повної заміни чи капремонту. Ледве витримують навантаження станції «Дарниця» і «Лісова», через кожну з них щодоби проходить близько 100 тисяч пасажирів. На кількох станціях Святошино-Броварської лінії лише по три ескалатори – це теж створює додаткові труднощі для пасажирів, особливо в години пік. Саме тут найчастіше й трапляються раптові зупинки ескалатора, випадки травмування пасажирів. А щоб цього не сталося, ескалаторні тунелі обладнали відеоспостереженням – воно дає змогу вчасно реагувати на падіння пасажирів чи порушення правил поведінки в метрополітені.

Незадовільна пропускна спроможність деяких станцій давно викликає занепокоєння керівництва метрополітену, тому для поліпшення ситуації розроблено низку заходів. Зокрема вже до кінця року буде реконструйовано станції «Дарниця» та «Лісова». Тут, як і на станції «Вокзальна», наступного року буде відкрито другий вихід. Тоді відмінять непопулярні нововведення, коли на перевантажені станції пасажирів пропускали дозовано.

Підготовка до «Євробачення» дасть змогу метрополітенівцям краще відпрацювати нові підходи до роботи в години пік. Вони переконані, що столичне метро не зіпсує іміджу Києва, а навпаки – додасть привабливих рис зразкового обслуговування.

Павло МАЛЮК, головний інженер служби руху Київського метрополітену