Застереження для нової влади

Нова українська влада, так би мовити, править вже п’ятдесят днів, а мітинговий правовий хаос триває. Так вважає керівник Законотворчого центру «Європейський вибір», голова партії «Соціал-демократичний союз» Сергій Пересунько.

На прес-конференції на тему «Зловживання службовим становищем деяких представників нової влади» пан Пересунько звернувся до Президента України Віктора Ющенка з вимогою виконати передвиборні обіцянки, дані народу на Майдані. Передусім дотримуватися задекларованих принципів формування влади – моральність, патріотизм, професіоналізм і відокремлення бізнесу від влади.

На думку лідера СДС, і досі триває непрозорий процес формування влади. Особливо у регіонах. Сергій Пересунько каже, що часто чиновників призначають за революційним принципом, або ж за ознаками відданості вищим посадовцям чи навіть за родинними зв’язками. Тим часом держслужбовців середньої ланки звільняють, бува, без будь-яких юридичних підстав. Заслужений юрист України вважає, що таке оновлення влади не зовсім відповідає нормам правової держави. «Людей, які працювали на державу, просто викидають, незважаючи на те, що держслужбовці – теж частина народу! – каже Пересунько. – Цинічно, що все це відбувається під гучними гаслами євроінтеграції». На його думку, влада продовжує діяти «не в межах конституційної законності, а з позиції політичної доцільності».

Але якби такі порушення «кадрової революції» спостерігалися лише в регіонах, то можна було б їх «списати» на місцевих чиновників. Однак, на думку Пересунька, порушення Конституції допустив і президент, призначивши голів обласних держадміністрацій без офіційного подання Кабінету Міністрів і затвердження Верховною Радою. Рада національної безпеки й оборони України, за його словами, перебрала на себе «невластиві їй функції контролю над усіма гілками влади, в тому числі й над судовою, кабміном тощо». Якщо при Кучмі залежність судової влади утримувалась через фінансування судів, адміністративним тиском, то нині, за словами колишнього судді Пересунька, ця залежність фактично задекларована. Голова СДС, як автор концепції правової реформи в Україні, вважає, що посада Державного секретаря неконституційна, адже, мовляв, слово «державний» вже вказує на те, що такий чин мав би обумовлюватись в основному законі.

«Поки що в нової влади слово розходиться з ділом, а революційно-тимурівський запал не переростає у державницький, – вважає С.Пересунько. – Усе ще продовжує діяти «влада натовпу», коли навіть питання державного значення вирішуються на вулиці чи, як зараз кажуть, – на Майдані. Дехто називає це демократією, я ж вважаю навпаки».

Сергій Пересунько також занепокоєний революційним запалом у проведенні такого делікатного питання, як адміністративно-територіальна реформа. «Аби вона ще більше політично й ідеологічно не поділила Україну», – застеріг політик.

Водночас СДС вимагає від Президента демократично і прозоро провести розслідування зловживань попередньої влади. Сергій Пересунько каже, що «має моральне право» вимагати цього хоча б тому, що, за його словами, кілька разів зустрічався з Президентом Кучмою і застерігав його від багатьох дій і рішень, навіть, мовляв, передбачав революцію. Кучма, схоже, не дуже дослухався. Чи зважить на застереження Ющенко?