Якої заспіває Басков?

«Що ви там махаєте своїми рудими прапорами, беріть їх і забирайтеся до себе в Америку!», – вигукував російський співак Ніколай Басков під час концерту на підтримку кандидата у Президенти України Віктора Януковича в Черкасах 12 листопада 2004 року. Це резонансний, однак далеко не єдиний факт порушення виборчого законодавства, що залишився безкарним. Про це розповіли на прес-конференції керівники Комітету виборців України.

За даними КВУ, під час черкаського концерту Басков також стверджував, що «уряд і президент Росії не дозволять поставити Україну на коліна перед Америкою» і що «тільки в Росії українці можуть перебувати 90 днів без реєстрації». 15 листопада 2004 року керівник служби захисту виборців Черкаського КВУ Сергій Пасічник подав скаргу до суду на організаторів сумнозвісної мистецько-політичної акції. Хоч у порушенні кримінальної справи й відмовили, КВУ вважає, що висловлювання Баскова суперечать трьом статтям українського законодавства. У передвиборній лихоманці цей випадок призабувся. Але Басков знову планує приїхати з концертом в Україну, і КВУ вимагає від органів державної влади заборонити в’їзд громадянина РФ, який здійснював недобросовісну передвиборну агітацію, погрожував нашим співвітчизникам за їхні політичні переконання, розпалював ворожнечу між українським та американським народами.

Ставлення керівників КВУ до діяльності Генпрокуратури щодо розслідування виборчих злочинів неоднозначне. Порушення 255 кримінальних справ можна вважати прогресом, оскільки за всю попередню історію виборів у незалежній Україні комітет зафіксував усього три такі прецеденти. З іншого боку, більшість справ стосуються «стрілочників», а не замовників. КВУ невдоволений також дивною географією активності прокуратури: найбільше справ порушено в Кіровоградській, Сумській областях та в місті Києві, тим часом як у Криму, на Донеччині та Одещині – всього по одній. Крім того, на думку КВУ, слідство просувається надто повільно – до суду направлено тільки 48 справ, винних покарано за п’ятьма, а 16 узагалі закрито. Досі невідомо, чи розслідується втручання в електронну систему ЦВК та причетність до правопорушень колишніх посадовців Клюєва, Ківалова та Медведчука. КВУ припускає, що ці справи можуть бути спущені на гальмах, оскільки багато вчорашніх прибічників Януковича залишилися в державному апараті.