І першокласники– аналітики

Може, учні четвертого класу 168-ї середньої школи, що в Оболонському районі столиці, й не дізналися б, що в одній з європейських країн на початку XVII сторіччя почали прикрашати ялинку іграшками з картоплі, якби не запроваджена програма «Intel. Навчання для майбутнього». До експерименту за цією міжнародною програмою в школі поставилися дуже відповідально – попри те, що Україна долучилася лише трохи більше року тому, її опанував 21 учитель (в усій нашій країні – 10 тисяч).

Напередодні Всеукраїнського форуму із досягнень у опануванні Intel до 168-ї школи завітала доктор філології, директор освітніх програм Intel в Європі, на Близькому Сході та в Африці Мартіна Рот. Вона розповіла, що за 5 років Intel охопив 38 країн. 39-ою стане Чехія. Пані Мартіна сказала, що їй імпонує ентузіазм українських учителів, а їхні проекти зворушують – помітно, що вони дуже цікаві навіть для найменших дітей.

Із кількох десятків проектів учні і вчителі 168-ї показали гостям – директорам шкіл столиці, учителям, – чотири. Приміром, учитель початкових класів Інна Ушакова підготувала зі своїми вихованцями проект «Скарби землі». Репетицією для майбутніх політиків можна назвати другий проект «Усі на вибори». Учні 8 – 11 класів (шкільне самоврядування) вирішили запропонувати свою версію виборів. Для цього вивчили моделі парламентських, президентських та муніципальних виборів, що існують у світі, вибрали найкраще і створили унікальний проект. Керувала роботою завуч і психолог Олена Рахнянська. Не менш важливим був і третій проект – «Теплові двигуни». Викладач фізики Леся Іваницька допомогла десятикласникам вивчити й цікаво показати тему з практичної, наукової та екологічної сторін. Проект із зарубіжної літератури «Чарівний світ Гаррі Поттера» здійснювали 19 шкіл України, але, за свідченнями комісії, у заступника директора 168-ї Лариси Шевчук та її вихованців це вийшло найкраще.

Успіхи учнів звичайної оболонської школи не випадкові. Із 1999-го навчальний заклад бере участь у Міжнародній освітній ресурсній мережі. Відтоді діти спілкувалися з однолітками в усьому світі, писали творчі роботи, котрі надрукували у 11 книжках. За останні три роки учні та вчителі взяли участь у дев’яти надзвичайно цікавих міжнародних конференціях і семінарах у Японії, США, Словаччині, Росії та Білорусі.

Маріана Рот запевнила, що програма «Intel. Навчання для майбутнього» невдовзі охопить більшість країн світу. «Педагоги дивуються. Кажуть, і не думали, що й першокласники можуть бути аналітиками, – усміхається Мартіна. – А все тому, що наші проекти цікаві, системні і глобальні».