Сім районів замість десяти

– Скільки у столиці все ж таки буде районів? – нещодавно запитали ми Київського міського голову.

– Ще чотири роки тому, коли ми розробляли новий Генеральний план розвитку Києва на період до 2020 року, було передбачено створення 7 районів: 2 – на лівому березі і 5 – на правому, – відповів Олександр Омельченко. – Але тоді не було визначено, хто ухвалюватиме рішення щодо територіального устрою Києва. Ми знали: якщо звернемося до Верховної Ради, то цю пропозицію провалять. У законі про столицю чітко означено, що кількість та межі районів визначає Київська міська рада. Тоді розглядали можливість створення 7 районів. Потім почалися розмови, що не можемо втратити таку назву, як Солом’янський район. Додали Солом’янський. Стало 8. Якраз у той час десь на Оболоні відкопали зуб мамонта, і надали цьому великого історичного значення. І кажуть: «Хіба можна втратити назву Оболонського району, якщо там знайшли зуб мамонта?» Так стало 9 районів. Тоді почали казати, що слід додати ще один – до круглого числа.

А насправді економічний простір Києва найкраще ділиться на 7 районів. Лівий берег – по лінії метро і далі – по Броварському проспекту. На правобережжі 5 районів добре діляться або по великих центральних вулицях, або по внутрішній залізниці. А не по дворах, провулках і жеках.

Такі плани є. Їх варто виносити на громадські слухання, обговорення, щоб через пресу ознайомилися всі кияни. Зробити цей перерозподіл найкраще з початку нового фінансового року. Тобто цього року підготувати всі нормативні документи, але реорганізацію робити тільки з 2006 року, оскільки поділити бюджет 10 районів на 7 неможливо.