Увесь Печерськ в одній залі

Столичні райони заходилися на макетах відтворювати детальну забудову своїх територій. Це пов’язано з Генеральним планом розвитку Києва до 2020 року. Першим із цим завданням упорався Печерський район. Кореспонденти «Вечірнього Києва» побували в макетній майстерні «Формат», де й було виготовлено макет.

– Наскільки точний цей «Печерськ у мініатюрі»? – звертаюся до Михайла Антипова, заступника директора «Формата».

– Точний макет району раз і назавжди не створиш. Адже ледь не щодня з’являються чи зникають об’єкти, постійно щось змінюється. Уже через півроку цей макет не відповідатиме дійсності. Нині Київ змінюється такими темпами, що ми не встигаємо доповнювати «Печерськ у мініатюрі». Для внесення в нього щоденних змін треба закріпити за макетом невеличку майстерню.

– Із яких матеріалів виготовлено макет Печерського району?

– Рельєф – із міцного картону, вкритого акриловою фарбою, а будівлі – із пластику. Замовник макета – Печерська райдержадміністрація. Від неї ж ми отримали необхідні плани, креслення, аерофотозйомку об’єктів. Працювали над макетом півтора року. Найскладніше було зібрати  інформацію по кожному названому будинку і по тих, які ще будують. Макет Печерського району великий і стаціонарний. До нього можна вносити зміни. Кожен район замовив такий макет. До нас уже зверталися і прицінювалися з Подільського та Шевченківського районів. Але, наскільки мені відомо, Шевченківський район замовив макет забудованої території в «Київпроекті» – там дешевше. 
– Якщо поглянути на території, які вдалося відтворити на макеті Печерського району, то побачимо, що до них увійшло не все. Хоча чомусь Хрещатик, який нині входить до Шевченківського району, є…

– Не ввійшла лише частина від бульвару Дружби Народів у напрямку ботанічного саду, де плануються новобудови. На мою думку, варто було б окремо відтворити в макеті історичну, центральну частину Києва.

– Чи є різниця між вашими виробами і тими, що створює «Київпроект»?

– Ми приватна контора, а майстерня при «Київпроекті» – державна. Я можу відрізнити макети, виготовлені у нашій майстерні, бо вони кардинально вирізняються з-поміж інших робіт. У «Київпроекті» такі не виконують, бо там працюють за старими технологіями. Наші макети максимально наближено до точного вигляду як фасадів, так і середовища. Якщо фасад об’єкта запроектовано з металу або скла, ми таким і створимо його в мініатюрі, бо це вже модель, а не макет. Такі інтер’єрні макети доречні в офісах, музеях, на виставках. У архітектурному ж відтворенні моделювання не потрібне, воно зайве: в архітекторів усі ці деталі відвертають увагу від сприйняття форм.

– Печерськ  зменшено в 1000 разів. Кому передусім потрібен такий макет?

– Фахівцям. Він не повинен бути лише частиною інтер’єра, а має слугувати для роботи.