Доброго здоров’я, пивши?

Про те, що вода – джерело життя і здоров’я, знають навіть діти. Недарма ж вони так полюбляють влітку аж до посиніння та дрижаків хлюпатися в ній.

Та, власне, й саме життя на Землі зародилося у воді. І людина на 75 відсотків теж складається з води, а  нестача її в організмі може призвести не лише до захворювань, а й до смерті. Тому поповнення організму якісною водою має дуже велике значення. Бо за влучним висловом Луї Пастера, 80 відсотків своїх хвороб людина випиває з водою. Недарма ж в українських селах ще й досі живе традиція, винісши джерельної води подорожньому примовляти: «Доброго здоров’я, пивши!».

Аби ще раз привернути увагу до водних проблем, щороку 22 березня під егідою ООН проводиться Всесвітній день води. Цьогоріч він має стати початком нової Міжнародної декади «Вода для життя», спрямованої на прискорення впровадження програм і проектів, пов’язаних з водою. Тому напередодні столичний Водно-інформаційний центр та Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» провели прес-клуб. Організатори та запрошені на нього представники Київської міської і Полтавської обласної рад, Київської та Кременчуцької міських санепідемстанцій, АК «Київводоканал», Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення та інші говорили здебільшого про проблеми та наводили невтішні дані. Бо, як виявляється, в Україні практично не залишилося джерел водопостачання першої категорії якості. Майже всі водойми за рівнем забруднення наблизилися до третьої категорії. 70 же відсотків питної води населення нашої країни споживає з поверхневих джерел – річок та відкритих водойм. Більш як 800 тисяч людей у тринадцяти областях та в Криму використовують привозну воду, часто-густо низької якості. Послугами ж водовідведення користується лише 53 відсотки населення нашої країни.

Якщо у столиці ситуація з водою та її якістю загалом стабільна (останніми роками знижується споживання води, що дає змогу «Київводоканалу», використовуючи найновіше обладнання краще очищувати її), то в регіонах проблем дуже багато.

Головний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов та інші представники Полтавщини не лише розповіли, а й продемонстрували фільм про катастрофічні наслідки для природного середовища рукотворного Кременчуцького моря, яке місцеві жителі нарекли монстром. Бо чиста Дніпровська вода в ньому перетворилася на джерело найрізноманітніших інфекцій, кількість яких щороку зростає. Бо море поглинає суходіл разом з орною землею, людськими житлами та цвинтарями. Неважко здогадатися, що вживання її призводить до найрізноманітніших інфекційних захворювань та погіршення здоров’я, особливо у дітей. Тому залишається лише сподіватися, що в нашій державі невдовзі почне діяти програма «Питна вода в Україні», яка на початку березня пройшла друге читання у парламенті, й завдяки передбаченим нею заходам більшість нагальних проблем з водопостачанням та водовідведенням вдасться розв’язати.