Перевірку часом витримано

Славна історія Одеського авіаційного клубу. Тут починали шлях у небо десятки асів минулої війни і сьогоднішніх підкорювачів блакитної безодні, тут удосконалювали свою майстерність переможці міжнародних змагань з авіаспорту та стрибків з парашутом, майбутні воїни Повітряних сил і аеромобільних підрозділів армії незалежної України.

А нині прокуратура Біляївського району Одещини намагається відібрати аеродром відомого клубу в Товариства сприяння обороні України (ТСОУ), колишнього ДТСААФ. І хоча оборонне товариство не порушувало ніяких законів держави, аеродром комусь не дає спати спокійно. Втім, компетентні люди стверджують: сам об’єкт якраз нікому не потрібний. Потрібна величезна площа родючої землі, яку він займає. Звісно, менш за все мріють про неї  учорашні колгоспники та фермери. У них і своїх клопотів вистачає.

...ДТСААФ. Багатьом киянам знайома простора чотириповерхова споруда біля видавництва «Преса України». Звідси, з-за дубових дверей численних кабінетів, керували своїми низовими організаціями працівники республіканського штабу могутньої свого часу структури, постійними «добровільними» членами якої не були хіба що вояки.

Сьогодні у цьому будинку працює чиновний люд ТСОУ, правонаступника республіканського ДТСААФ. Змінилася назва товариства, але структура, обов’язки і навіть рахунки в банках залишилися незмінними, розповів оглядачу «Вечірки» голова Товариства сприяння обороні України Володимир Дончак. І цілком справедливо зауважив: «Навіщо змінювати те, що витримало перевірку часом».

Володимирові Дончаку добре відома ситуація, в яку потрапив Одеський авіаклуб:

– Причина проста: бізнесові структури поклали око на майно наших організацій, намагаючись довести, що ТСОУ – спадкоємець ДТСААФ колишнього Союзу. Але це не так. Ще 1951 року постановою уряду УРСР було створено республіканську організацію, яка розвивалася на внески українських громадян. На жаль, контролюючі органи стали на бік наших опонентів і намагаються безкінечними ревізіями й перевірками нас зламати.

Але, як зрозумів автор цих рядків, попри це, організації Товариства намагаються використовувати всі можливості для виконання своїх основних функцій: патріотичного виховання молоді, підготовки спеціалістів, розвитку технічних, прикладних і авіаційних видів спорту. Знаходять для цього інвесторів та спонсорів.

Сьогодні Товариство, як розповів Володимир Дончак, у тісній співпраці із центрами зайнятості веде підготовку фахівців із 37 професій – кранівників, водіїв, механізаторів, операторів комп’ютерної техніки.

Надходять кошти і від військкоматів, адже у 150 школах ТСОУ готують спеціалістів для армії. На підготовці спеціалістів для народно-господарських потреб Товариство заробляє 90 відсотків коштів. Інші прибутки – від здавання в оренду приміщень, надання автопослуг, ремонту автотехніки на виробничих підприємствах ТСОУ.

Опікується Товариство й спортом. У липні відбудуться перші Всесвітні ігри з неолімпійських видів. Вихованці ТСОУ, серед яких чимало чемпіонів світу і Європи з підводного плавання, авіа- та радіоспорту, планують привезти на Батьківщину медалі найвищого ґатунку.