«Єдність»: на перехресті трьох доріг

Після утворення партії Віктора Ющенка «Народний союз Наша Україна» перед партією «Єдність» постало питання: як бути далі? Чи вливатися до нової політичної сили, чи прямувати своїм шляхом. Саме цій проблемі було присвячено збори активу Київської міської організації «Єдність».

Голова столичного осередку Володимир Яловий у своєму виступі наголосив, що їхня партія теж зробила внесок у перемогу під час Помаранчевої революції. З перших її днів «Єдність» стала на захист демократії та народного президента Віктора Ющенка. А після його перемоги підтримала курс глави держави та прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, спрямований на формування професійної, порядної і прозорої влади, яка знаходить підтримку в населення. Так, за перші два місяці 2005 року до лав партії прийняли 252 нових члени.

Однак слід вирішити, у якому статусі «Єдність» продовжуватиме йти пліч-о-пліч із Президентом. На зборах визначено три можливі варіанти майбутнього цієї партії. Перший – входження до лав «Народного союзу Наша Україна». Але активісти партії зазначили, що вливатися потрібно достойно, аби не опинитися на задвірках нової сили. Можна ввійти до провладної партії на правах самостійної організації. Або на базі своєї партії створити осередок «Народного союзу Наша Україна».

Інший шлях – залишитися самостійною партією і об’єднатися в передвиборний блок із іншими демократичними силами, з-поміж яких і партія Віктора Ющенка, і Народний Рух України, і Українська Народна. Проте партію слід розвивати, адже можливі союзники зацікавлені в сильному партнері. Ще один варіант майбутнього «Єдності» – самостійно йти на вибори 2006 року. На зборах у бурхливій дискусії було висловлено чимало думок. Але в одному партійці виявилися одностайними: долю партії може вирішувати лише її з’їзд. Тому представники київського осередку «Єдності» звернулися до голови партії Олександра Омельченка із пропозицією скликати позачерговий з’їзд. Якщо буде ухвалено рішення увійти до «Народного союзу Наша Україна», потрібно чітко визначитися, яке місце в ньому посісти.

Збори також прийняли заяву із закликом припинити спроби незаконного втручання в діяльність столичної влади і відмовитися від втягування в політичні ігри молоді та незахищених верств населення.