Хто битиме по руках чиновників?

Минулої суботи в столичній мерії керівництво міста зустрічалося з київськими підприємцями. Тему навіяла нещодавня подібна зустріч Президента України Віктора Ющенка. Відмінність була хіба що в назві – «Київ: бізнес і влада». На зустріч до Колонної зали прийшло більш як 300 осіб.

Міський голова Олександр Омельченко констатував: «За кількістю зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності Київ випереджає Москву. Торік до всіх видів бюджету малий бізнес дав 12 млрд. гривень. Кожен третій з тих, хто працює в Києві, – у малому і середньому бізнесі. Безробіття (0,42 відсотка) у столиці практично немає. Щодоби до Києва приїздить на роботу близько 300 тисяч осіб із сусідніх областей». Однак самі підприємці, виступаючи з трибуни, говорили про те, що в місті залишається ще чимало проблем, котрі зводять нанівець роботу, яку проводять Київрада та Київський міський голова щодо підтримки столичного бізнесу. І в цьому «заслуга» керівників райдержадміністрацій та чиновників на місцях.

Приміром, схема щодо надання земельних ділянок для розміщення об’єктів торгівлі й громадського обслуговування, на думку багатьох промовців, на 100 відсотків корумпована. Відсутній зворотній зв’язок між підприємцями та владою. А народний депутат України Володимир Яворівський зазначив: «Якщо ми сьогодні не відділимо бізнес од влади, не рушимо нікуди. Передусім треба бити по руках чиновників». Характерний діалог із цього питання відбувся між народним депутатом України Володимиром Бондаренком і Олександром Омельченком.

«Коли сьогодні хтось каже, що влада протягує руку до бізнесу, то вона занадто часто це робить, – зауважив Володимир Дмитрович. – На кожному етапі будь-якого погодження» (ці слова викликали оплески в залі)… Олександр Омельченко втрутився: «У мене є прохання: називайте прізвища, коли влада протягує руку, бере хабарі! Зал зааплодував, і я згоден, що подібне має місце. Це ганьба нації, Києва. Але доки не називатимемо прізвищ, ваші оплески, на жаль, будуть як у театрі опери та балету». Володимир Бондаренко: «Мені подали звернення четверо бізнесменів, які працюють у сфері вивезення сміття, аби я повідомив, що їх змушували давати хабара службі вашого заступника Михайла Поживанова. Вони дали хабара, його було зафіксовано СБУ і за цим фактом порушено кримінальну справу. До мене звернулися молоді бізнесмени з проханням попросити чиновників, аби вони зменшили хабарі хоча б удвічі». «Ми живемо в правовому полі, і тільки суд може встановити істину, – прокоментував міський голова. – Хочу запитати: а для чого ви даєте хабара? Як сказала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, хабарі дають бізнесмени, коли шукають незаконну вигоду. Ви знаєте, що спершу дасте маленького хабара, а через якийсь час матимете набагато більше».

Виступи тривали, і стало зрозуміло, що розмова вийшла із запланованого річища. Усі намагалися сказати якнайбільше, доводилося їх зупиняти, бо перебирали регламент (до речі, його встановили на початку зустрічі голосуванням). Треба було ухвалити якесь рішення, що задовольнило б усіх, інакше збори могли перетворитися на мітинг. Міський голова Олександр Омельченко взяв ініціативу у свої руки: «Є така пропозиція. Ми введемо посаду заступника голови КМДА з підприємницької діяльності. Пропоную вам упродовж десяти днів обговорити на цю посаду кандидатуру депутата Київради Миколи Георгієвського. Головам районів пропоную, щоб районні підприємці назвали прізвища майбутніх заступників голів району з цього питання. Упродовж квітня ви обговорите кандидатури начальників головних управлінь з підприємницької діяльності, ринків і торгівлі, промисловості й транспорту. Ми їх затвердимо, а ви менше морочитимете голову собі і столичній владі, яку не полюбляєте».