Казки Андерсона

Серед гостей, які приїздили до Києва останнім часом, Ян Андерсон, лідер британської групи «Джетро Талл», – один з найекстравагантніших. Група ж легендарна – не втрачає популярності вже протягом 35 років.

Ян Андерсон – нетипова фігура для рок-музики. Він ніколи не загравав зі своїми шанувальниками, не сперечався з колегами,  не зловживав алкоголем та наркотиками, і, загалом, веде аскетичний спосіб життя. «Мені не потрібні стимулятори, аби почати веселитися під час свого шоу, – каже 57-річний Андерсон. – Кожного ранку я встаю о сьомій – справжня зірка в цей час лише лягає». Мешкає музикант у величезному маєтку, в сільській місцевості. Має лососеву ферму в Шотландії. Крім того, вирощує перець чілі, збирає старовинні фотоапарати та бореться за збереження тих видів диких котів, які вже на межі вимирання. Удома в Андерсона живе північноамериканська пума. «Я турбуюся про  тварин у межах своєї благодійної компанії. Загалом, ситуація така: Елтон Джон турбується про тих, у кого СНІД, Стінг дбає про тропічні ліси, а я переймаюся долею котів», –  іронізує Ян.

Музика «Джетро Талл» – експеримент на межі арт-року, джазу, традиційного англійського фолку. За свою історію колектив записав 30 платівок, у репертуарі – 420 пісень.  Склад групи неоднарозово трансформувався, але незмінною залишалася фігура Яна Андерсона – кращого флейтиста у рок-музиці. Під час концертів Андерсон підстрибує з флейтою, іноді – лише на одній нозі. «Я обрав флейту, тому що завжди хотів використовувати якийсь незвичний інструмент у контексті рок-групи. До того ж, вона практична й зручна – я можу запросто покласти флейту до кишені. Крім того, гра на флейті потребує значно більше фізичних зусиль, аніж, наприклад, гра на гітарі: потрібно мати сильні легені й рівне дихання».  Цікаво також, що Андерсон – музикант-самоучка. Цей факт його біографії – приклад для молоді, яка також хоче виводити чарівні трелі та стати популярною.

«Якось я випадково дізнався, що Кришна грав на флейті, стоячи на одній нозі. Найцікавіше, що після цього я знайшов зображення північноамериканських богів, які також стояли на одній нозі! І це було п’ять тисяч років тому!», – розповідає Ян Андерсон.

На концерті в Києві 21 березня лунатимуть пісні з «Різдвяного альбому» 2003 року, названого критиками кращим за останні 25 років. «Але найкращим буде наш останній альбом – усі інші диски є лише дорогою до нього».

До речі, Ян Андерсон – один з чотирьох всесвітньовідомих музикантів (Стінг, Джо Кокер, Зуккеро), які першими підтримали Помаранчеву революцію в Україні.