Принесли весну і…

Дива з того ніхто не робить. Божий птах перелітний із року в рік із правічних часів безпомилково визначає день, коли йому належить повернутися з вирію до наших середніх широт. І все ж, щоразу небайдужа душа прокидається, коли зачує в садку перших березневих шпаків. Часто-густо, мабуть, припадала ця подія на 9 березня. Через те суто релігійне свято – 1-е і 2-е Знайдення (постарослов’янському – Обрітення) чесної глави Івана Хрестителя – перетворилося в народі на «обертіння», тобто повернення птахів.

Цього року «обертіння» припізнилося – маленьке диво сталося на Явдохи, тобто 14 березня. Ще напередодні зранку валив сніг, весною й не пахло. І на тобі!.. Невеликий фруктовий садок на вулиці Пушкінській, 36, де розташована резиденція Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, звичайно ж, не претендує на те, що першим у Києві прийняв крилатих гостей. Але служники, які вийшли трохи почистити подвір’я від залежалого снігу, змушені були покинути свої лопати і… слухати, слухати, слухати… «Шпаки, поза всяким сумнівом, шпаки! – запевнив черговий при вході Геннадій. – Але цього разу чомусь вони особливо схвилювали. Може, принесли на крилах не тільки весну, а ще дещо.

Зачекалася Україна перемін. Має бути в нас помісна православна церква. Птах, та ще й благородний, з Біблійних часів був добрим знаком…».