Наша столиця популярна, як Париж

Україна знов у центрі уваги європейської громадськості. Цього разу інтерес до нашої держави, і насамперед її столиці, виявили провідні інвестиційні компанії з різних країн світу – учасники міжнародної виставки нерухомості МІПІМ-2005, що відбувалася 8-11 березня в Каннах. На найбільшій події у світі інвестицій та нерухомого майна Київ не поступався популярністю таким містам, як Париж чи Мадрид, і був одним із найпомітніших експонентів.

Навіть попри незручне розташування київський стенд був безумовним лідером за кількістю відвідувачів. Привабливим для грошовитих європейців видався не тільки наш рекламний постер (до речі, найбільший на виставці), а й сама назва експозиції – «Київ відкритий і зрозумілий». Саме політику чіткості, безпечності й прозорості умов для інвесторів обрала київська делегація, і не помилилася. Цей звичний для багатьох країн світу механізм співпраці не діяв в Україні за старої влади. Помаранчеві події піднесли авторитет нашої країни і додали довіри до її економіки, тому на виставці часто лунали обіцянки спрямувати інвестиції в Україну, особливо якщо деклароване урядом зближення з Європою стане реальністю. Ніхто не сумнівався в потенціалі нашої країни, всі визнавали привабливість Києва.

Але виникали й певні запитання. За словами першого заступника голови КМДА Валерія Борисова, найчастіше потенційних інвесторів цікавили аспекти фінансового законодавства і порядок надання земельних ділянок у Києві. Обіцянки представників влади найближчим часом скоригувати механізми розподілу землі і запровадити аукціони та прозорі інвестиційні конкурси знайшли широку підтримку серед світових фінансистів. І це зрозуміло, адже нерухоме майно потребує стабільності та прогнозованості, а створення прозорих і безпечних умов для інвестування збільшить кількість охочих працювати в Києві.

ДО РЕЧІ

Київ бере участь у виставці МІПІМ уже вдруге (загалом цей захід відбувається 16 років поспіль), але торік такого успіху не мав. Цього разу київську делегацію на чолі з Валерієм Борисовим представляла міська держадміністрація і вісім девелоперських та будівельних компаній. Вони запропонували на розгляд світової громадськості понад 40 проектів щодо нерухомого майна. Зокрема були представлені офісні споруди, торговельно-розважальні центри, готелі, житлові та багатофункціональні комплекси тощо.

Загалом у міжнародній виставці нерухомості МІПІМ-2005 узяли участь понад 5,5 тисячі компаній і майже 4 тисячі інвесторів та орендарів із 67 країн світу.