Олександр ОмельЧенко: «Деякі гасла можна використати наступної зими»

Учора ми повідомили про пікетування столичної мерії киянами, незадоволеними деякими рішеннями Київради щодо виділення земельних ділянок під будівництво. Протестна акція, звісно,  не залишилася непоміченою Київським міським головою, який сказав з цього приводу наступне:

 – Це нормальне явище, прояв демократії. Адже куди йдуть незадоволені люди? До того органу, де можна або домогтися правди, або отримати обґрунтовану, кваліфіковану відповідь на будь-яке питання. Однак, на жаль, протестанти не завжди поводяться так, як того вимагають демократичні принципи й елементарні правила поведінки. Перекриття вулиці для в’їзду службових машин, використання нецензурної лексики. Це свідчить про наявність у пікетах неформалів, які примазалися до чесних людей і намагаються вкласти їм думку про некерованість Києвом, неправомірність дій київських депутатів тощо.

Буде підписано розпорядження про створення цільової комісії з вивчення усіх висунутих пікетниками вимог. Із залученням фахівців, депутатів Київради, також представників організацій, що представляють частину киян, які прийшли під стіни мерії. Вимоги з плакатів, а їх понад 70, переписано, і по кожній буде дано правову, технічну і юридичну оцінку, яку ми обов’язково оприлюднимо в усіх ЗМІ. З усіх плакатів мені найбільше сподобався такий: «Кучугури снігу – лінивий мер». Це гасло, яке може бути використане наступної зими, коли в нас знову буде багато снігу.

Пікетники, приміром,  вимагають запровадити мораторій на житлове будівництво. Він у нас уже був, коли від 1992 року в Україні в десятки разів скоротилося будівництво. У столиці мораторій зняли 1996 року, коли Київ збудував 420 тисяч квадратних метрів житла. Нинішнього року буде зведено 1,1 мільйона. Але й цього недосить, бо ринок житла ненаповнений, на черзі на квартири стоять кияни-ветерани, учасники війни, молоді сім’ї, лікарі, вчителі. Тому, навпаки, через 3-4 роки плануємо здавати 1,5 мільйона квадратних метрів житла щороку. Зважте також, що нині у сфері капітального будівництва працює понад 60 тисяч осіб.

Сьогодні в місті у різній фазі готовності – 1100 будівельних об’єктів. На плакатах пікетників названо понад 40 адрес. Буду відвертим: у багатьох протестах є і гірка правда, але й багато надуманого. Скажімо, є дві групи протесту з проспекту Правди. Одна проти зведення будинку, друга, яка знає, що за рік-півтора отримає квартири. Це приклад колективного егоїзму. Там, де виявлено цей егоїзм або політиканство з метою підвищення рейтингів якихось політичних сил, вимоги не можуть бути враховані.

Новостворена постійна комісія Київради з питань будівництва та архітектури, яку очолює Володимир Поляченко, підготувала два проекти рішень, які розглянемо на сесії 31 березня. У них передбачено, що представники мешканців на рівні вулиці, округу, жеку відстоюватимуть свої інтереси при погодженні будь-якої забудови. На одній із недавніх сесій Київради ухвалено дуже цінне рішення – «Правила забудови міста Києва». Вони готувалися півроку, пройшли всі експертизи, всі комісії. Це буде великий крок до того, щоб упорядкувати деякі стихійні, хаотичні явища в забудові міста. А вони справді мають місце, слід це визнати. Чому ж так трапилося? Та лише тому, що Київ бурхливо розвивається і не чекає затвердження нового Житлового кодексу, проект якого вкривається пилом у Верховній Раді вже понад три роки. Це основний документ розвитку великих і середніх міст, сіл, а тим більше – Києва. Тому ми прийняли «Правила…» і поки матимемо свій маленький кодекс, який діятиме на нашій території.