Із Соцмістечка – ні на крок!

Уже понад п’ять десятиліть невеликий квартал із двоповерхових будиночків поблизу станції метро «Чернігівська» живе своїм життям. Незвичні на той час для Києва котеджі, зведені німецькими полоненими, стали домівкою для кількох сотень сімей та їх нащадків. І хоча столична влада й визнала за потрібне найближчим часом знести Соцмістечко задля спорудження на цьому місці сучасних новобудов, чимало жителів кварталу не хочуть прощатися з рідними домівками.

Будинок із подвійною адресою

Припорошені снігом чудернацькі двоповерхівки чимось нагадували будиночки зі старих фільмів. Увагу привернув дім із подвійною адресою: на одному з його кутів табличка «Червоногвардійська-Краківська, 8/29». У дворі стоїть легкове авто, під капотом якого длубається чоловік. Вітаюся, прошу приділити кілька хвилин уваги. Той із задоволенням погоджується, мовляв, розповісти є про що.

Тут проминули дитинство й молодість пана Сергія. «Пригадую, як ще малим бігав із хлопчаками цими вулицями, грав у футбол, призначав побачення… – зітхає він. – Мені й на думку не спадало, що колись ці будинки «зітруть з лиця землі». Розповів, що тутешній дитсадок, до якого колись ходив, уже знесли. На черзі – двоповерхівки. До «великого переселення» Сергій ставиться негативно, мовляв, важко залишати рідну хату й перебиратися на «вузький балкон». «У мене лише лоджія тут дев’ять квадратних метрів!» – похвалився він. І запевнив, що за жодних умов не виїде зі своєї розкішної трикімнатної оселі з окремим входом: ніхто цього не змусить зробити, бо квартира приватизована. Своє небажання переїжджати Сергій пояснює не лише тим, що тут зростав, а й вигідним розташуванням житла – поблизу метро. Окрім цього, у своїй оселі з височенними стелями він нещодавно зробив євроремонт і замінив усю стару сантехніку на нову – ту, що «подорожче».

З «Чернігівської» – на ДВРЗ

З’ясувалося, що жителям саме цього будинку пропонують переселитися до висотки на ДВРЗ. Тож не дивно, що більшість із них (мешканці 12 з 18 квартир) хочуть залишитися тут, поблизу метро, у спокої та затишку. До того ж євроремонт та фінська сантехніка не лише в Сергія…  «Зі свого старого житла стовідсотково виїдуть малозабезпечені, квартири яких розвалюються і потребують негайного ремонту. То чому б їм не скористатися нагодою оселитися в новеньких, хай і на ДВРЗ?» – запитував Сергій. Він розповів, що в одній з квартир його будинку мешкає одразу три сім’ї, які з нетерпінням чекають знесення Соцмістечка. Адже тоді, за правилами, їм зобов’язані надати аж три нові квартири. Для мешканців таких «мурашників» (а їх у цьому мікрорайоні чимало) важливим є вже не місце розташування нового житла, а кількість квадратних метрів.

«Зубастики» – на підтримку

Своя ситуація й у приватних підприємців, які масово окупували перші поверхи Соцмістечка: нотаріальні контори, різні фірми, магазини, стоматологічні кабінети… «Оці вже точно не залишать законно придбаних прибуткових місць.  Вони готові до кінця відстоювати свої володіння!» – запевнив мене Cергій. Він розповів, що в його будинку на першому поверсі «зубастики» (стоматологи) викупили квартиру й обладнали її під міні-клініку. Тільки-но почали клієнтуру наживати, як от вам – переселення! Вони налаштовані рішуче: тут без судової тяганини не обійдеться. «Підтримка «зубастиків» нам не завадить. Разом пройдемо всі випробування, але свого доб’ємся!» – переконував мене співрозмовник. А щодо грошової компенсації такої думки: «Хіба що запропонують двісті тисяч доларів! І то ще подумаю».