Жодного примусу не буде

Звісно, декому в Соцмістечку прикро буде залишати квартиру-лялечку, яку невдовзі бульдозери перетворять на купу каміння. Ми запитали заступника голови КМДА, начальника Головного управління житлового забезпечення Михайла Голицю, яким чином переселятимуть мешканців старих будинків?

– Цей процес уже почався, пропонуємо квартири, – зазначив Михайло Миколайович. – Працюємо з кожною сім’єю. Але проблеми існують. З’ясувалося, що не всі хочуть на нове місце. Щодо Соцмістечка – двоповерхових будинків, зведених ще полоненими німцями, то я був переконаний, що їх мешканці швидко погодяться на переселення. Однак 2,5 тисячі осіб написали заяви з проханням залишити їх у старих квартирах. Тому питання потрібно вирішувати з кожною людиною окремо, примусово ніхто нікого не відселятиме. Немає таких механізмів у законодавчому полі, та й необхідності також.

Трапляються випадки, коли житло потрібно вилучати для державних потреб. Скажімо, для будівництва мостових переходів чи залізничних колій тощо. На наш погляд, механізм цей має бути таким: є ринкова ціна того, що мешканці мають. І треба платити. Хоча проблема складна. Адже є люди, які зробили у своїх квартирах євроремонт, мають роботу поблизу, їхні діти ходять до школи, там є лікарні, гаражі… Тобто людина звикла жити тут. Наведу приклад. Будинок на вулиці Володимирській, навпроти Національної опери, потребує капремонту. Ми побудували на Володимирській, 47-49 новий дім, кілька секцій в якому передбачено для відселення мешканців з аварійної споруди. А живуть там академіки, відомі люди. І коли почали з ними вести мову про відселення, вони сказали: «Ми нікуди не підемо». Уявіть собі: новий будинок всього за 50 метрів від їхнього старого помешкання, обладнаний по-сучасному.

Відсутність Житлового кодексу створює багато проблем. Щодо відселення, приміром, то варто надавати квартиру таку, яку людина мала. У тому ж Соцмістечку є сім’я, яка мешкає в однокімнатній квартирі й стоїть на черзі з 2004 року. То за законом і нормами маємо надати їй трикімнатну квартиру. Тоді постає питання: як бути з людиною, яка на черзі з 1975 року і не мешкає у будинку, з якого відселяють? Ми ж порушуємо її права. На мою думку, підхід до всіх має бути однаковий. Жили люди в кварталі Соцмістечка, мали на двох двокімнатну квартиру – отримуйте двокімнатну квартиру при відселенні. Стоїть на черзі? Має й чекати своєї черги. За такої умови не порушуватимуться права жодної категорії громадян.