Чим ми гірші за Гондурас?

Україна очікує від Сполучених Штатів покриття фінансових видатків на виведення українського військового контингенту з Іраку. Однак, як стало відомо американським журналістам із джерел у державному департаменті США, американська сторона поки відмовляється надавати будь-які гарантії, що вона фінансуватиме цю операцію.

Рішення припинити українську військову присутність в Іраку до кінця року у Вашинґтоні сприйняли з розумінням: Ющенко повинен виконувати передвиборні обіцянки. Водночас, як зазначила державний секретар США Кондоліза Райс, обидві сторони продовжуватимуть переговори щодо того, як здійснити виведення українських військ. Адже Україна очікує від Вашинґтона компенсації. Однак США поки що не погоджуються на українські умови.

Більшість держав коаліції, які вже ухвалили рішення вивести свої війська з Іраку, здійснювали це за власний рахунок. Як зазначив в інтерв’ю радіо «Свобода» представник голландського посольства, для Нідерландів оплата витрат на повернення військ додому, яке розпочнеться 15 березня, – це справа честі. Втім, дипломат із розумінням поставився до вимог бідніших держав. Такою державою, зокрема, був Гондурас, який торік повернув кількасот своїх військових із Іраку за американський рахунок. Чим ми гірші за Гондурас?