Замість Печерська пропонують ДВРЗ

Учора під стінами столичної мерії відбулася акція протесту, яку організували кияни, об’єднані в Форум порятунку Києва. Пікетники вимагали запровадження мораторію на зведення нових житлово-офісних комплексів і узгодження їх проектів із киянами, які мешкають поблизу запланованих новобудов.

У акції взяло участь кількасот киян. На 9 годину – час початку пікету – прийшло близько 50 осіб. Утім уже через годину на майданчику перед міськрадою замайоріли стяги Партії зелених, Української народної партії, партій «Молода Україна», «Батьківщина», УРП, «Собор» та жовтогарячі прапори з написом «Так! Ющенко».

Судячи з плакатів-звернень до депутатів Київради, найконфліктніша ситуація на Печерську. Жителі цієї частини міста протестують проти зведення нових житлово-офісних комплексів на бульварі Лесі Українки, вулицях Арсенальній, Немировича-Данченка, Анрі Барбюса та інших.

– Ми вже три роки поспіль звертаємося до різних державних установ та організацій з проханням заборонити будівництво торговельно-розважального комплексу «Кловський», – каже Олена Черняхівська, мати якої мешкає поряд із запланованою новобудовою. – Річ у тім, що таке сусідство призведе до аварійного стану будинок №14/24 на Кловському узвозі, будинок №22 на вулиці Мечникова та будинки №№15, 17 на Печерському узвозі. Кілька спеціальних комісій, що ретельно оглядали наш будинок, зробили різні висновки – одні вже визнали його аварійним, інші підтвердили задовільний стан. Як нас запевнили в Печерській райдержадміністрації, нині на цій ділянці проводяться протизсувні роботи. Однак ми побоюємося, що через порушення комунікацій та вирубування дерев, які запобігають зсуву, проживати в нашій 9-поверхівці стане справді небезпечно.

Також мешканці цього будинку хвилюються через оголошення на дверях їхніх під’їздів минулої неділі. В ньому сказано, що начебто за згоди мешканців містобудівна рада ухвалила рішення про знесення цих будинків та відселення людей на вулицю Алма-Атинську. Вона знаходиться аж ніяк не в центрі, а в районі Дарницького вагоноремонтного заводу. В оголошенні чітко обумовлено й терміни. Для одержання ордерів потрібно звернутися до житлового відділу райдержадміністрації до 1 червня 2005 року, а з 1 липня 2005 року вже буде припинено постачання води, газу та електроенергії.

– Рішення Київради про відведення землі під будівництво двох висотних споруд справді є, – стверджує пані Олена. – Однак в оголошенні вже йдеться про спорудження чотирьох висоток. Розповсюджували його від імені московської будівельної компанії «FIAN-Строй». Не влаштовує й інше: нас намагаються виселити туди, де інфраструктура значно гірша, а вартість квадратного метра житла набагато менша. Додаткову житлову площу, скажімо, як компенсацію, ніхто не пропонує.

– У столиці близько 70 об’єктів, зведення яких викликає обурення у киян, – каже головний координатор форуму порятунку Києва Віталій Черняхівський. – Такі проблеми є на Шулявці, Русанівці, Сирці, Харківському масиві, Біличах. Утім Печерськ, мабуть, найпривабливіша територія.