Земні й «неземні» турботи

Під мерією вирував натовп, та на четвертому поверсі, де зала засідань Київради, панувала ділова атмосфера. Депутати потроху сходилися, реєструвалися. Жодної знервованості не помічаю, хоча декому з них довелося на вулиці Пушкінській вийти з персонального авто і далі йти пішки: пікетники заблокували в’їзд до мерії.

Сесія розпочалася на годину пізніше, за словами Олександра Омельченка, із суб’єктивних та об’єктивних причин. Міського голову перед початком засідання майже півгодини не відпускали журналісти. Всі чекали сенсації. Проте її не сталося. Попри те, що на минулому засіданні, 24 лютого, депутати створили комісію, яка мала повідомити про результати переговорів із пікетниками, ніхто ні про що не доповідав.

Роботу спробував пожвавити депутат Віктор Іванченко. Він, як і обіцяв, запропонував внести до порядку денного два питання. Перше – запровадити на один рік, до завершення розробки докладних планів територій, мораторій на землевідведення. Усі земельні ділянки продавати тільки через аукціон. Друге – скасувати рішення Київради від 18 листопада 2004 року, яким фактично засекречуються ухвали про землевідведення. Результат голосування можна було спрогнозувати: першу пропозицію підтримали 18 осіб із 78 присутніх, другу – 26.

Тож ці питання зависли, хоча міський голова й запропонував створити чергову комісію для розгляду цих пропозицій і винесення їх на сесію 31 березня. І зазначив: «Я особисто не бачу нічого таємного у наших рішеннях про виділення земельних ділянок».

Далі все пішло звичним шляхом. Відкладені до розгляду нинішньої сесії земельні питання одне за одним майже одностайно схвалювали. Звучали ще не засекречені майбутні власники ділянок – «Євротрансбуд», релігійна громада Свідків Єгови та Всеукраїнський союз церков християн віри євангельської, ТОВ «Фірма БАЛ» та «Пегас плюс» – цього разу майже 70.

Щоправда, заборонили встановлювати у метро та підземних переходах ігрові автомати. Це стало чи не єдиним «неземним» питанням на вчорашній сесії Київради.