Не забули і про тещу

Першого березня, як відомо, розпочалася позачергова атестація працівників органів внутрішніх справ. Атестаційний процес покликаний з’ясувати, хто є хто в сучасних правоохоронних органах. Проте в цілому непоганий намір ледве не перетворився на черговий фарс. Люди в синіх фуражках кинулися здавати нормативи ГПО, себто стрибали, бігали, підтягувалися на поперечині і навіть стріляли.

– Безперечно, український правоохоронець повинен бути фізично сильною й витривалою людиною, – зауважив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. – Але загалом мене не влаштовує той підхід до справи, що практикувався з початком атестації.

Куди важливішим є «добровільне декларування доходів працівниками міліції». Юрій Луценко запропонував усім своїм підлеглим (від заступників міністра – до начальників районних відділень) виявити добру волю й задекларувати власні торішні доходи. Закон не вимагає од міліціонера таких дій. Тож кожен правоохоронець може цілком проігнорувати «ноу-хау» Юрія Віталійовича. Щоправда, тоді на нього чекатимуть хлопці з департаменту внутрішньої безпеки. Того, хто відмовився, вони перевірятимуть за всіма параметрами. Власне, цю процедуру проходитиме і міліціонер, що все-таки пристав на прохання пана Луценка й заповнив декларацію. Усе робитиметься цілком таємно й конфіденційно.

До речі, один із пунктів декларації стосується так званої витратної частини особистих коштів. Він вступає в дію 2006 року. Таким чином, міліцейські керівники отримали своєрідний дозвіл не вмотивовувати власні витрати за попередній період. У підприємливих правоохоронців залишається трохи більше дев’яти місяців, аби позбутися всіх сумнівних каналів, по яких надходила так звана додаткова зарплатня. Адже наступного року добровільно задекларовані доходи уважно зіставлятимуть із витратами. Така практика стосуватиметься не лише міліціонерів. Місця в декларації передбачено також для їхніх дружин, дітей, сестер, братів, батьків. Звісно, не забуто і про тещ…

Юрій Луценко, заповнивши власну декларацію, привселюдно передав її начальникові департаменту внутрішньої безпеки Олександрові Новікову…

– Ми мусимо пройти цю процедуру, – зауважив головний український міліціонер, – аби повернути народну довіру до правоохоронця.