«Книжка року» – вшосте

Всеукраїнська благодійна акція «Книжка року» відбувається вже вшосте. Цієї події чекають видавці, письменники, і  звичайно ж, читачі. Цього року урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського рейтингу відбувалася в столичному театрі оперети.

Усе почалося з ініціативи кількох людей, що заснували громадську організацію рейтингових досліджень «Еліт-Профі» та часопис «Книжник– Ревю». Вперше  саме цього року урочисту акцію «Книжка року» підтримав Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Основна мета «Книжки року» – підтримка вітчизняного книговиробника. А головна подія – визначення володаря Ґран-прі та книжок у десяти номінаціях, як-от «Хрестоматія» (українська художня класика, літературознавство та фольклор), «Красне письменство» (сучасна українська та зарубіжна проза і драматургія), «Голоси» (сучасна поезія та есеїстика), «Софія» (зарубіжна філософія та гуманітаристика), інші. Найкращу книжку року визначають незалежні експерти,  фахівці в галузі літератури, науки, мистецтва, книжкового друку, відкрито голосуючи за те чи те видання.

Звісно, організатори дійства тримали інтригу. Образно її було відтворено на сцені прихованими до пори до часу книжками на пюпітрах. Ведучі свята, популярні тележурналісти Ольга Герасим’юк та Юрій Макаров, оголосивши назви книжок-переможців у різних номінаціях, являли їх публіці. Звісно, намагалися робити це й поважно, і з гумором, мило обігруючи накладки, що виникали під час дійства. Серед найкращих книжок у десяти номінаціях та підномінаціях – «Кобзар» Тараса Шевченка, видавництва «Дніпро»; «Походження Русі» Омеляна Пріцака, видавництва «Обереги»; «Щоденник злодія» Жана Жене, видавництва «Юніверс»; «Історія європейської ментальності», видавництва «Літопис» та багато інших. Ґран-прі «Книжки року-2004» – дослідження Дмитра Стуса «Василь Стус: життя як творчість», що з’явилося друком у київському «Факті».

Головні герої свята – українські видавництва, які, попри хронічно несприятливі умови, творять культурний рельєф української землі. Приємно, що знайшлося кілька засновників спеціальних призів, якими були відзначені «Енциклопедія бухгалтерського обліку» і «Музична абетка». Найбільше набрало дипломів за книжки-переможці видавництво дитячої літератури «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Івана Малковича.

«Усіх книжок не перечитаєш – читай книжки, що стали подією» – гасло організаторів «Книжки року». Читаймо, аби не розучитися мислити.