По естафетну паличку

Раніше вважали: те, що відбувається в політичному житті Росії – згодом відгукується і в Україні. Тепер буде навпаки. Принаймні в цьому переконані активісти російського руху «Пора!»

Російські «порівці» запозичили в української «Пори» не лише назву, а й завдання, методи діяльності тощо. Її лідерами стали теж молоді люди, які передусім хочуть влаштувати масові акції на кшталт «Росія без Путіна» (згадайте «Україну без Кучми»). Про це на прес-конференції в Києві заявили координатори російської «Пори» Андрій Сидельников й Іван Потапов.

Навіть кандидатом на президентські вибори 2008 року вони обрали такого собі «російського Ющенка» –  екс-прем’єра, економіста, безпартійного Михайла Касьянова. За словами А.Сидельникова, «за Касьянова було економічне зростання, а після його відставки ситуація погіршилася, все більше почали наростати протестні настрої: нині Росія – не та, що була два роки тому».

Сидельников навів кілька прикладів із російського життя: цілеспрямовано, мовляв, знищується малий і середній бізнес; штучно розпорошується правий  спектр політикуму; майже нема опозиційних партій, телеканалів; посилюється авторитаризм, культ спецслужб; лунають заклики змінити Конституцію, аби подовжити термін Путіна, рейтинг якого буцімто падає… Росіяни навели безліч інших прикладів, які нагадують українцям вчорашній режим. «У цих умовах російський рух «Пора!» звертається до учасників української  мирної Помаранчевої революції із закликом передати російському народу естафету ненасильницької боротьби за демократію і свободу», – йдеться в заяві російської «Пори». Вона планує об’єднати всі демократичні проєвропейські сили… «під  помаранчевими знаменами». Нині ведуться переговори з молодіжними організаціями Союзу правих сил, «Яблука», комуністів, соціалістів тощо. Із всеросійською незалежною студентською профспілкою «Я думаю» вже домовлено про проведення Конгресу молоді Росії. Паралельно  відбуваються консультації як з «жовтою», так і «чорною» українськими «Порами». Ідеологічна програма об’єднання має назву «Росія і революція».

Російські «порівці» стверджують, що не змогли провести прес-конференцію на батьківщині. За ними, мовляв, стежать, погрожують, по телефону вимагали «поумерить революционный пыл», штучно створюються клони руху тощо.

Лідер російської «Пори» Андрій Сидельников – у політиці з 1999 року, працював у Держдумі, був одним із керівників партії «Ліберальна Росія» та «спецпредставником Бориса Березовського в Росії». «Мене не вдасться залякати, бо вже загартований чималим «досвідом»  пресингу  з боку спецслужб», – стверджує Сидельников. Він зізнався, що й нині підтримує зв’язки з Березовським, зустрічаються час від часу в Лондоні. Сидельников підтвердив, що російський фінансовий магнат «в екзилі» днями приїде до Києва.