У пошуках серця нашого міста

Завтра в кінопрокат виходить уже двічі анонсована «Вечіркою» стрічка «Путівник» – ода сучасному Києву, учасник цьогорічного Берлінського кінофестивалю (програма «Панорама»). Водночас режисер Олександр Шапіро розпочинає роботу над новим фільмом.

Він буде закінченням київської кінотрилогії митця: розпочала її скандальна «Цикута», продовжив «Путівник», завершить – «Матч смерті». Уже у квітні розпочнуться зйомки останнього фільму. Як і «Путівник», це буде малобюджетне кіно: на всі витрати – півмільйона доларів. «Матч смерті» – про відомі історичні події 1942 року, але, як і в будь-якій  темі, за яку береться Шапіро, основна увага – «суб’єктивному освоєнню часу та простору».

«Матч смерті» не буде ані драмою, ані жанровим кіно. «У центрі картини – загальнолюдські проблеми, – пояснює Шапіро. – На мій погляд, кіно має порушувати питання, а не давати на них відповідь». У рамках підготовки до зйомок вже проведено п’ятдесят інтерв’ю з людьми, які перебували в Києві 1942 року. Враження у всіх абсолютно різні.

Подорож до Берліна надихнула Олександра Шапіро на нові творчі плани. А на міжнародному Берлінському кінофестивалі вразили ідеальна організація, підвищений інтерес до інновацій, відчуття свободи від маргінальних комплексів, можливість «не почувати себе п’ятим колесом до воза».

Олександр Шапіро каже, що участь «Путівника» в Берлінському кінофестивалі для європейців стала важливим, другим після Помаранчевої революції підтвердженням того, що Україна – цікава і самобутня держава. До речі, стрічка виходить у прокат не тільки в нас (у Києві – кінотеатр «Жовтень»), а й у Німеччині, Швейцарії, Австрії, Росії. Головний принцип фільму – поєднання інформативності та культурологічних подробиць. Складається стрічка з одинадцяти коротких новел, кожна з яких розкриває певний аспект міського життя. Герої фільму – його глядачі: корінні кияни, провінціали, що приїхали в пошуках щастя, та туристи-капіталісти. У ролях: Олексій Горбунов, Володимир Горянський, Віталій Лінецький, Алла Сергійко, Євген Гладій, Костянтин Шафаренко та інші відомі актори.

Філософію ж «Путівника» можна визначити як пошук «серця міста» – того місця чи атмосфери, які є привабливими для людей.