Московські оглядини перед туринським балом

Учора в російській столиці стартував світовий чемпіонат з фігурного катання. Чоловіки пройшли турнірну кваліфікацію, а спортивні пари виступили з короткою програмою. Найперші лауреати мундіаля стануть відомими завтра, а останній комплект  нагород учасники розіграють в суботу.

Цьогорічний чемпіонат світу по-своєму унікальний. По-перше, він матиме й статус олімпійського відбіркового турніру, що трапляється лише один раз на чотири роки. А по-друге, планетарний форум фігуристів уперше в історії пройде на пострадянському просторі. Щоправда, саме в Росії далекого 1896 року визначився найперший чемпіон світу серед  майстрів ковзанярського катання на льоду. Але в тодішньому Санкт-Петербурзі змагалися виключно чоловіки і було їх аж надто мало – менше десяти, що ні за кількісним, ні за географічним показниками рівневі турніру не відповідало. Дивовижно, проте в Радянському Союзі, попри загальновизнані досягнення тамтешніх фігуристів і виняткові симпатії союзних вождів до цього надзвичайно привабливого виду спорту, чемпіонати світу не проводилися жодного разу!

Нинішній світовий турнір насправді представницький, що зумовлено подихом олімпійського Турина-2006. Саме в Москві, згідно з регламентом міжнародної федерації, й стануть відомі володарі заповітних олімпійських перепусток. Якщо лідерів сучасного фігурного катання це цікавить хіба що з формальної точки зору (російська, наприклад, або американська національні федерації не матимуть з олімпійською кваліфікацією жодних проблем, оскільки їхні повпреди зазвичай ведуть боротьбу за місця на п’єдесталі пошани), то країнам так званого другого плану доведеться докласти неабиякі зусилля, щоб забезпечити для себе гідне представництво на черговій Білій Олімпіаді. Повною  мірою це стосується й України, яка тільки мріє про світове визнання.

Наші фігуристи не мали гучних успіхів на планетарних форумах, починаючи із середини дев’яностих років минулого століття, коли завершив активну змагальну кар’єру В’ячеслав Загороднюк. З цієї причини до березневої Москви вирушила малочисельна вітчизняна команда. До її складу увійшли два танцювальних дуети і по одному представникові в інших дисциплінах. Однак якраз вони мають здійснити майже неможливе, щоб уже через рік, на олімпійському турнірі в італійському Турині, «жовто-блакитний» десант виявився принаймні вдвічі чисельнішим. Але для цього сума місць, що їх завоюють в російській столиці наші танцювальні дуети, не повинна перевищувати двадцяти одного, а в інших розрядах українці неодмінно мусять пробитися до чільних десяток.

Українську школу фігурного катання представлятимуть в Білокам’яній правофлангові – призери останнього за часом європейського чемпіонату Олена Ляшенко, танцівники Олена Грушина – Руслан Гончаров, досвідчена спортивна пара Тетяна Волосожар  – Станіслав Морозов, а також  Костянтин Тупиков, який замінив Віталія Данильченка, чиє повернення до великого спорту виявилося хіба що формальним (киянин так і не виправдав авансів, що були видані йому та молодому тренерові В’ячеславові Загороднюку минулого сезону, коли він здолав  наслідки тяжкої травми та тривалого лікування і висловив бажання штурмувати міжнародні вершини). Найбільші надії, звичайно, ми пов’язуємо з Оленою Ляшенко і провідним танцювальним дуетом, товариство якому в Москві  складуть честолюбні дублери – харків’яни Юлія Головина та Олег Войко.