Лінія оборони проходить під вікнами

Доки не ухвалено рішення Київради про заборону на забудову житловими будинками центральної частини міста, про яке як єдиний засіб каже народний депутат Володимир Бондаренко («Вечірній Київ» від 04.03.2005), інвестори шаленими темпами розгортають будівництво за своїми проектами на клаптиках землі в центрі, які їм наділено.

Тільки-но вдалося відбитися від будівництва багатоповерхового монстра всередині двору на вул. Липській, 15/17 та у пров. К.Гордієнка (Чекістів) між будинками №3 та №5, як знов з’явився проект 14-поверхівки з двоярусним підземним паркінгом під назвою «Липська Зірка» (пров. К.Гордієнка, 6) на місці двоповерхової будівлі, яка стоїть впритул до сусідніх будинків. Початок будівництва – лютий 2005 р., закінчення – III квартал 2006 р.

Проект забудови ще не затверджено, а інвестор уже продає квартири. Вражають нахабність, брехливість, підступність та цинізм, з якими забудовники протягують свій проект, обманюючи довірливих немічних та недієздатних громадян. Враження таке, що ми зіткнулися з кримінальними елементами, які не гребують жодними засобами заради досягнення своєї мети. Певно, крутяться такі гроші, що втрачаються будь-які гальма.

Ми, мешканці прилеглих будинків, які виступили проти злочинного будівництва, перебуваємо під страшним морально-психологічним тиском, шантажем, вислуховуємо брутальні висловлювання на свою адресу, погрози зруйнування наших будинків та виселення нас із них, несправедливі звинувачення в діях, яких не чинили (порушення паркану з фасаду будинку, навіть побиття робітника), дійшло до фізичних нападів на пікетників. Забудовники тероризують нас телефонними дзвінками з погрозами фізичної розправи, отримують незаконним шляхом відомості про наші адреси та номери телефонів.

На знак протесту проти цього будівництва мешканці прилеглих будинків з 23.02.2005 р. пікетують місце забудови, дії забудовників оскаржують у суді. Але незважаючи на наші зусилля, будівництво триває прискореними темпами – за 2 дні навколо будинку встановлено металевий паркан.

Чому ми так обурені цим будівництвом?

Усупереч вимогам чинного законодавства про початок розробки проектної документації і місцевих правил забудови, місце і строки подання відповідних пропозицій (зауважень), порядок їх обговорення тощо, не було проінформовано ані мешканців прилеглих до забудови будинків, ані засоби масової інформації (вимоги ч.3 ст. 18 Закону України від 20.04.2000 р. «Про планування і забудову територій»). Тим самим порушено наші права на участь в обговоренні проекту, внесення відповідних пропозицій, що вимагають норми ч.ч. 6, 7, 8, 9 ст. 5 Закону України від 16.11.1992 р. «Про основи містобудування».

Зведення 50-метрового будинку-гіганта не відповідає жодним стандартам  (технічним,  архітектурним,  геологічним, екологічним, естетичним) та неминуче призведе до аварійного стану сусідніх будинків. Адже всі провулки, що перетинають схили Кловської гори, розташовано на насипних терасах, на місці колишніх сміттєзвалищ, під якими – плавуни схованої тут річки Клов.

Площа під забудову на місці будинку №6 щільно прилягає до будинків №4 та №8 і становить лише 32х12=384 кв. м. У проекті ж розмір площі лише двох квартир одного поверху (без урахування сходових майданчиків) становить 412 кв. м. Відстань будинку такої конструкції від сусідніх має бути згідно з існуючими нормативами не менше як 15 м. Вочевидь, забудовники передбачили розширення будівельної площі, що можливо лише шляхом знищення наших домів.

Існує реальна загроза того, що копання котловану призведе до зсуву усього схилу з катастрофічними наслідками для споруд, розташованих у пров. Гордієнка та на вулиці Мар’яненка. Із неофіційних джерел нам стало відомо, що заплановано знесення наших будинків із подальшими наслідками. Про це натякали і забудовники.

Це посягання на приватну власність, на наше право на обрання нами житла в конкретному місці, на наше благополуччя. Це порушення наших громадянських та конституційних прав. Не кажучи вже про те, що будівництво цього монстра у затишному куточку Липок зруйнує історично сформований ансамбль цієї частини мікрорайону.
Невже бажання кількох багатіїв побудувати собі квартири на Липках (вартість квартири приблизно 1 млн. доларів США) переможе здоровий глузд?

Як узагалі можливе схвалення такого проекту без проведення всіх обґрунтованих експертиз?

Громадський комітет захисту Клову вимагає від влади захистити законні інтереси жителів провулку та навколишніх вулиць, усі можливі будівельні й ремонтно-реконструкційні зімни в районі обговорювати з громадськістю, враховуючи наші інтереси та права, як це передбачено законом.

Від імені громадського комітету захисту Клову –

Едуард АФОНІН, професор Національної академії державного управління при Президентові України