Москва мало не відновила СРСР

Депутати Державної думи Росії відхилили законопроект, який спрощує процедуру прийняття до складу РФ самопроголошених республік, які раніше входили до складу Радянського Союзу.

Зокрема законопроект передбачав, що частини колишніх радянських республік можуть бути прийняті до складу РФ без ухвалення обов’язкового (як передбачається міжнародним правом) договору з іноземною державою, до складу якого ці суб’єкти входять. Підставою для приєднання до Росії нового суб’єкта мало бути волевиявлення населення, яке живе на території автономії.

Законопроект запропонувала фракція «Родіна». Представляючи його, один з авторів, депутат Андрій Савельєв, наголосив, що документ спрямований на відновлення СРСР. «Ми маємо зробити сміливий крок для возз’єднання СРСР», – сказав Савельєв. Інші представники «Родіни», обґрунтовуючи необхідність ухвалення документа, сказали, що спрощення процедури прийняття нових земель до складу Росії потрібне через спроби деяких держав СНД, зокрема Грузії та Молдови, поширити свій контроль на території невизнаних республік – Абхазії, Південної Осетії та Придністров’я.

На думку депутатів фракції «Родіна», їхня ініціатива спрямована на зняття напруженості між Росією та сусідніми державами щодо проблемних територій. Адже, як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, «гострота цього питання ускладнюється тим, що на адресу Росії часто лунають звинувачення в підтримці «сепаратизму» невизнаних республік».

Однак більшість думців логіка «рогозінців» не переконала. За необхідних 300 голосів, за законопроект проголосував 91 депутат, проти – 34, утримався один.

Частина депутатів побоювалася просто створити прецедент. Якби закон ухвалили, то й народ будь-якого суб’єкта РФ на референдумі зміг би виявляти бажання ухвалювати схожі рішення, зокрема й про вихід зі складу Росії.

Перший віце-спікер нижньої палати російського парламенту Любов Сліска, коментуючи журналістам законопроект, заявила, що цілісність інших держав порушувати не можна. За її словами, якщо новий суб’єкт прийматиметься до складу Росії тільки на підставі референдуму, то це «по суті, оголошення іншим державам війни». «Інша річ, коли такі автономії, як Абхазія чи Південна Осетія, стануть спочатку самостійними державами і будуть визнані міжнародною спільнотою, а потім захочуть приєднатися до тієї чи тієї держави», – сказала Сліска.