Квітка мала, клопоти–великі

Про київську специфіку природоохоронної акції «Збережемо первоцвіти» журналістам розповіли представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, внутрішніх справ та природоохоронної прокуратури.

Володимир Трокоз, начальник Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА розповів, що створено патрульні мобільні групи з виявлення квіткових варварів. Для проведення роз’яснювальної роботи серед киян щодо проблеми збереження рідкісних та зникаючих видів рослин Управлінням ОНПС та  комунальним підприємством «Київський міський будинок природи» підготовлено та видано кольорову листівку «Збережемо первоцвіти» накладом 2000 примірників. Їх розповсюджували  у вищих та загальноосвітніх навчальних закладах міста.

Але для більш ефективного та оперативного реагування на порушення природоохоронного законодавства, а також комплексного та системного контролю за його виконанням на території міста, потрібно створити екологічний підрозділ міліції у складі місцевої. Для цього слід внести зміни та доповнення до Закону України «Про міліцію». Управління охорони  навколишнього природного середовища пропонує методологічну та практичну допомогу у створенні такого підрозділу та в його роботі.

Громадське об’єднання «Молодіжний екологічний центр Дніпровського району міста Києва» пропонує для збереження первоцвітів провести всеукраїнську акцію-конкурс для школярів та молоді «Первоцвіти». Умова конкурсу: намалювати плакат на зазначену тему.  Найкращі роботи будуть  використані для соціальної реклами.

Київське товариство охорони природи встановлює «зелений телефон» (417-04-29) для повідомлень про порушення закону, торгівлю первоцвітами, пропонує надати право громадським інспекторам накладати штрафи під час рейдів з охорони первоцвітів, а також звернутися до МВС України із проханням закрити оптові ринки первоцвіту в Криму відповідно до чинного законодавства.