«Стара пісня» нової влади

Витіснення української мови, особливо в часи комуністичного режиму, майже з усіх сфер життя призвело до втрати рідної мови багатьма українцями. Панування російської мови в офіційному вжитку, яке триває досі, навіть у війську та в правоохоронних органах, в інформаційному просторі, в бізнесі становить небезпеку для Української держави, спонукає до поширення відцентрових, федералістських тенденцій. Про це йдеться у заяві Центрального правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка.

Під цим кутом зору викликають обурення нещодавні заяви новопризначеного секретаря РНБОУ П.Порошенка, який одним із основних своїх завдань бачить захист російської мови забороною закриття російських шкіл та відкриттям російськомовних груп у вищих навчальних закладах (мабуть, там спочатку треба повідкривати українськомовні групи!). В обласних центрах Сходу і Півдня України є лише поодинокі українські школи, кількість яких влада скорочує. У десятках райцентрів, де більшість становлять українці, немає жодної української школи. Дивний спосіб боротьби за національну безпеку. Адже російській мові в Україні ніщо не загрожує, а українцям загрожує зросійщення. Багато комерційних телеканалів ведуть мовлення російською мовою. Можна наводити інші факти, які свідчать про те, що захищати треба саме українську мову. Її забороняли не одну сотню років, тож відродження мови потребує неабияких зусиль Української держави, якщо вона себе поважає.

Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка висловлює глибоку стурбованість ставленням пана Порошенка до справи відродження української мови і сподівається на належну підтримку цієї справи Президентом України В.Ющенком.