Дніпра боятися не варто

Цього року в столиці внаслідок танення снігу в зоні підтоплення можуть опинитися дачні масиви в Чапаєвці, Корчуватому та Осокорках. За прогнозом фахівців рівень води в Дніпрі коливатиметься в межах 570 – 660 міліметрів.

– Такий рівень не є критичним і проблем  у жителів столиці не винике, – каже  начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації Віталій Пшеничний. – Поки що це означає лише одне – вихід води на заплаву й часткове підтоплення дачних ділянок. У зоні підтоплення немає небезпечних підприємств.

Утім, за словами Віталія Пшеничного, через велику кількість опадів останніми днями додатковий прогноз паводкової ситуації ще слід уточнити.

– Неочікувана й надзвичайна ситуація може виникнути лише за одночасного піку паводків на Дніпрі й Десні, – веде далі Віталій Никифорович. – Тоді рівень води в Дніпрі може різко піднятися. У 2001 році критична ситуація виникла на Закарпатті, коли збіглися піки паводків на річках Тисі й Чорній Тисі. Однак завдяки регулюванню рівня води в Дніпрі за допомогою Київського водосховища, непередбачених ситуацій не повинно бути.

Одночасні паводкові піки Дніпра й Десни насправді явище рідкісне й протягом останніх 10 – 15 років не фіксувалося. Менш прогнозована ситуація з «поведінкою» малих річок. За словами фахівців, можливе підтоплення  вулиці Тепловозної в Дарницькому районі. Там багато клопоту може завдати підвищення рівня води в річці Дарничанка. Через «незадовільну поведінку» річки Віта, що протікає поблизу Київської тютюнової фабрики, вже відселено частину мешканців із будинків на вулиці Червонопрапорній.

За словами Віталія Пшеничного, нині всі причетні служби, зокрема й «Київводоканал» та ДКП «Плесо» проводять необхідні обстеження технічного обладнання та гідроспоруд, аби уникнути всіляких неприємностей.

Минулого року максимальний рівень води в Дніпрі сягнув 662 міліметри. У селі Вишеньки, що тоді потрапило в зону підтоплення, місцеві жителі навіть мали змогу підробляти: іномарки з води кіньми витягували. Стверджують, що заробляли до 50 доларів за день. Тож, мабуть, така можливість буде і цього року. Натомість дуже сприятливі умови були для любителів порибалити. Вода в деяких місцях затопила й асфальтівку від Осокорків уздовж Дніпра, тож рибалили безпосередньо з автомобілів.