До столичного рівня села не дотягують

Наша газета не раз зверталася до теми перетворення київських сіл на цивілізовані населені пункти – з водопроводом, каналізацією, вуличним освітленням, телефонами, газопостачанням, міськими дорогами і громадським транспортом. Адже статус Києва як європейської столиці передбачає проживання всіх її мешканців в умовах, які відповідають світовим стандартам. На це спрямовано й програму «Київ без околиць». Хід її виконання розглянула розширена колегія КМДА.

Доповідачів було чимало: звітували і голови районів, і начальники комунальних служб. Усі так і сипали цифрами – мільйонами гривень і сотнями кілометрів. Дуже оптимістичну картину змальовували. Проте лише для необізнаних.

Заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства Ігор Кобан розповідав про те, як у складі Києва з’явилися всі 63 мікрорайони приватної та малоповерхової забудови. А також, що необхідно зробити для їх перетворення на столичні райони. Констатував незадовільний стан існуючих мереж і звітував про виконання протокольних доручень виїзних засідань колегії КМДА. З’ясувалося, що їх виконання становить лише вісім відсотків від планових показників. Пан Кобан наголосив, що частина мікрорайонів приватної забудови розташована у складних інженерно-геологічних та гідрологічних умовах, на правобережжі – у зсувонебезпечній зоні, на лівобережжі – у зоні підтоплення територій. У більшості цих мікрорайонів вулиці без твердого покриття, не проведено теплових і газових мереж, немає вуличного освітлення, належного транспортного обслуговування. Приватний сектор переважно ще не підключено до міських каналізаційних і водопровідних мереж. Складність їх прокладання у тому, що ці райони розташовані, як правило, окремими групами на місцях, де відсутня високоповерхова забудова, забезпечена міськими водопровідними мережами.

Ігор Кобан навів статистику, як райони проводять ці роботи. І насамкінець свого виступу зазначив: «Найскрутніше становище у Деснянському районі. Планові потреби на виконання всіх заходів – 136 млн. грн., на 2005 рік заплановано лише п’ять мільйонів. Із такими темпами фінансування районна програма із інженерно-транспортної структури малоповерхової забудови виконуватиметься 27 років».

Олександр Омельченко після ознайомлення зі звітами зазначив: «Позаторік ми готувалися до цих робіт, торік об’їжджали райони. Бюджетом було передбачено кошти як по Головному управлінню економіки, так і по Головному управлінню фінансів. Вони не використані. Звинувачую у цьому передусім голів районів і ті управління, які  причетні до цієї справи. Цього року ми знову виділили такі кошти. За два місяці вони не використані. Хочу попередити голів районів, а також служби, які відповідають за облаштування київських сіл, що ми повернемося до розгляду цього питання після квітня. Але вже з оргвисновками».