Оздоровить тіло й зміцнить дух

Учора в православних почався Великий піст. Він триватиме сім тижнів і закінчиться перед Великоднем, що цього року припадає на 1 травня. Традиція Великого посту виникла в давній, ще не розділеній, християнській церкві, а збереглася, в основному, в православних.

Особливо суворим має бути піст в перший і останній, Страсний, тиждень. У Чистий понеділок прийнято повне утримання від їжі. В інші дні: понеділок, середа, п’ятниця – вода, хліб, фрукти, овочі, узвар; вівторок, четвер – гаряча їжа без олії; субота, неділя – їжа з олією. Рибу дозволяється вживати на Благовіщення Пресвятої Богородиці та у Вербну неділю. У Лазареву суботу можна споживати рибну ікру. У Страсну п’ятницю не можна їсти до винесення Плащаниці.

Утім, обмежувати себе в їжі – не єдине, що має робити людина під час Великого посту.  Відомий проповідник Іоан Златоуст писав, що «істинний піст – це викорінення зла, приборкання язика, позбавлення гніву та приборкання хтивості». Зазвичай, у дні посту варто утримуватись і від гучних святкувань, зокрема весіль та днів народження.

Ісус наголошував у своїх проповідях, що християнину піст потрібен, аби прояснити розум, пробудити й розвинути добрі почуття та спрямувати сили на благодатні діяння. Ці людські риси ми часто притлумлюємо переїданням, пиятикою, розпустою, недоброзичливістю та заздрістю. А це підтинає крила нашої душі, ослаблює волю, призводить до зневіри та внутрішнього спустошення.

Греки та єгиптяни кілька тисячоліть тому мудро зауважили, що піст – це «внутрішній очищувач». Гіппократ наголосив: «Що більше ви годуєте хворе місце, то більше погіршується його стан».

Піст не тільки оздоровлює тіло, а й зміцнює дух. На думку багатьох учених, лікувальний піст ґрунтується на активізації захисних сил організму. Не отримуючи харчування ззовні, організм використовує «приховані» запаси енергії, поглинаючи ослаблені (часто вражені хворобою) клітини. Відбувається очищення. Утримання від скоромної їжі сприяє підвищенню життєвого тонусу організму, загостренню пам’яті, уваги, зору, нормалізації артеріального тиску. Омолоджуються тканини, виводяться токсичні речовини, прискорюється оздоровлення патологічно змінених тканин.

Із профілактичною метою піст корисний кожній людині, бо обмеження в їжі, молитва, покаяння оживлять розум і серце, наповнять його чистотою. Але все ж намагайтеся поступати розсудливо, співмірно зі своїми силами, пам’ятаючи мудрий вислів святих отців, що ми не тіловбивці, а тільки впокорювачі пристрасті.