Лиходійники проти благодійника

Категорично проти ухвалення проекту будівництва житлового будинку на схилі Кловського пагорба виступив на містобудівній раді заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник управління охорони культурної спадщини м.Києва Руслан Кухаренко і пояснив «Вечірці»:

– Територію вулиці Шовковичної свого часу купив Микола Парфентійович Дегтярьов під будівництво лікарні для бідних. І збудував її за свій кошт. Загалом Дегтярьов побудував у Києві багато лікарень для бідного люду. Ще й виділив певні кошти для їх утримання. На цій же вулиці збудували церкву Святого Михаїла – первосвященика київського. І після смерті в цьому храмі поховали за великі благі діяння Миколу Дегтярьова. І тепер, коли зруйновану в 30-ті роки церкву розкопали, виявилося, що склеп благодійника вцілів і гробниця із чудового чорного лабрадориту також. Тому будь-яке втручання в цю територію є достатньо проблематичним і зовсім недоцільним з погляду моральності. Свого часу відомий київський меценат, один із найбагатших людей Європи, і дуже побожна людина, піклуючись про киян, збудував і подарував місту цю лікарню. Місто ж не має права нині цей великий дарунок віддавати на поталу інвесторам. Це дуже серйозний етичний прецедент.

Територія над вулицею Шовковичною – вулиця Богомольця, на якій розташовано меморіальний парк. Зелений, насипний відкіс. Його не можна будь-кому відводити і щось там будувати. Та чомусь землю відведено. Я виступав категорично проти, наше управління не давало позитивного висновку, і на містобудівній раді я сказав, що ми ніколи не погодимо цей проект. Чому депутати Київради проголосували «за» – я цього не знаю. Голосував за те, щоб відхилити цей проект. Однак не знаю, з яким формулюванням записали в протоколі рішення містобудівної ради.

Вулиця Богомольця має тільки один бік і з вікон будинків відкривається вид на парк. А його розплановано так, щоб можна було споглядати панораму Києва. Бо Кловський пагорб – найвища точка, з якої видно всю Либідську долину. І тому спорудження будинку на його схилі суперечить будь-якій архітектурній і містобудівній логіці. Навіщо затуляти будинком чудовий вид на Київ?

Проект був в управлінні на погодженні. І ми написали своє категоричне заперечення таким намірам. Адже порушуються Державні будівельні норми. Відстань від корпусів лікарні до цього нового будинку, який хочуть спорудити, не витримано. І це додаткове навантаження на Кловський пагорб. Будувати тут не можна в жодному разі!

Парк Богомольця –  меморіальний, навколо нього – багато поховань. Охоронна межа навкола таких об’єктів, за нормативами Держбуду, сягає 50 метрів. Цей норматив існує з часів Радянського Союзу, і його ніхто не скасовував. Є ще й таке правило: дахи будинків, розташованих у парку, не мають перевищувати крон дерев. До того ж за Генеральним планом розвитку Києва, існує норма – для центральної частини міста висота будинку може бути не більш як 27 метрів від поверхні землі. Усім цим параметрам заплановане будівництво не відповідає.