Хоча снігу й забагато, та він усе одно розтане

Двомісячний марафон із благоустрою та озеленення Києва розпочався. На розширеній колегії КМДА начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва Сергій Рюмшин розповів про цьогорічні плани.

Понад 120 млн. грн. планується використати на благоустрій. Передусім під час двомісячника прибиратимуть території, доводитимуть до ладу місця аварійних ушкоджень, дороги і внутрішньоквартальні двори. Велику увагу буде приділено реконструкції 6 парків і 14 скверів, боротьбі з омелою. Також цього року візьмуться за благоустрій приватного сектора. До належного санітарного стану доведуть водойми, відкриють 25 пляжів, 33 зони відпочинку. Для озеленення підготовлено до 15 млн. посадкового матеріалу і 25 млн. квітів. В експлуатацію буде введено 79 об’єктів комплексного благоустрою.

– Весняний двомісячник із благоустрою збігається з проведенням заходів, присвячених 60-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, міжнародному пісенному конкурсу «Євробачення-2005», Дню Європи у Києві, присвоєнню столиці титулу «Регіон року», відзначенню Дня Києва, підготовці до Великодня та поминальних днів, – зазначив Сергій Рюмшин. – За рівнем благоустрою Києва судитимуть про імідж України в усьому світі.

...Зійде сніг і оголиться панорама засмічених територій поблизу будинків, залізниць, ринків, лісопаркових зон тощо. Наводити тут порядок місто сподівається за допомогою киян. До речі, до весняного прибирання планується залучити 1 мільйон осіб. Чимало сміття не вивезено з приватного сектора. Взимку ніхто не ремонтував дороги і тепер майже 77 тисяч квадратних метрів вулиць і шляхопроводів потребують цього. Як і підземні переходи, а також 16 тисяч зливоприймачів. Ми запитали Сергія Рюмшина, чому так повільно прибирають сніг у місті?

– Цієї зими його випало дуже багато, – відповів Сергій Миколайович. – А корпорація «Київавтодор» не має достатньої кількості спецтехніки. Під час великих снігопадів 320 машин очищали майже 1600 кілометрів доріг, але прибрати їх вчасно неможливо. До того ж удень потік машин просто не дає змоги цього робити, тому працювали тільки вночі. Внутрішньобудинкові території прибирають УЖГ районів, а техніки в них, на жаль, усього 100 одиниць на весь Київ. Якщо на одну прибиральну машину «Київавтодора» припадає близько 5 км доріг і 7 км тротуарів, то на кожну одиницю техніки районних УЖГ – 15 км доріг і 46 км тротуарів. 6 тисяч двірників також не можуть упоратися. Тож вивезти весь сніг неможливо. І для чого його вивозити? Адже невдовзі він сам розтане. Важливіше почистити зливоприймачі, щоб місто не затопило.