Депутат Іванченко за інтереси киян

Учора в УНІАН депутат Київради Віктор Іванченко дав прес-конференцію, яку назвав «Роль і позиція міської влади у захисті інтересів киян». А йшлося про те, чи змінилися інструменти і підходи після скандалу, пов’язаного з виділенням земель у Пущі-Водиці.

– Механізми, які забезпечували ухвалення таких рішень, існують і донині, – сказав Віктор Іванченко. – 18 листопада 2004 року, коли Київрада розглядала питання щодо Пущі-Водиці, всю цю інформацію засекретили. завдяки тому, що тоді ж із порушенням регламенту було ухвалено безпрецедентне в історії муніципалітету рішення «Про порядок оприлюднення рішень Київради з майнових та земельних питань». Воно фактично забороняє їх оприлюднення, зняття з рішень копій та поширення їх. Тому на сесії 17 березня я буду ініціювати скасування рішення сесії Київради від 18 листопада 2004 року. Адже, якщо депутати матимуть змогу ухвалювати закриті рішення, то, виходить, вдаватимуться до маніпуляцій.

Також ініціюватиму розгляд питання про введення на рік мораторію на продаж землі поза аукціонами. Адже склалася вкрай парадоксальна ситуація – тих, хто бажає придбати у Києві землю з метою її подальшого комерційного використання, достатньо. А от готових купувати її на аукціонах немає. Чому?

Віктор Петрович розповів, що звернувся до Шевченківського районного суду зі скаргою на рішення сесії від 18 листопада. І суд його дію призупинив. До того ж скаргу загубили і, на думку пана Іванченка, «мають намір відхилити її, тоді це рішення й надалі матиме силу».

– Як же виконувати неопубліковані ухвали, вони ж не набирають юридичної сили?  – запитали журналісти.

– І до виборів Президента наша влада не вирізнялася тим, що на 100 відсотків виконувала закони, – відповів Віктор Петрович. – А такі юридичні тонкощі, як чинність рішень тільки після їхнього опублікування, нікого не цікавлять.

– Чи може Київрада скасувати усі свої ухвали щодо розподілу землі, проти яких протестують кияни?

– Усі питання, що стосуються земельних ресурсів столиці, слухатимуть на сесії Київради 17 березня. Депутатам і постійним комісіям було доручено з’ясувати позиції пікетувальників. Тобто, сподіваюся, саме на цій сесії й буде досягнуто цілковитого компромісу щодо розв’язання наболілих проблем.