«Українки в історії»

До книжки «Українки в історії», як розповіла її відповідальний редактор, доктор наук, професор Валентина Борисенко, добирали видатних осіб із минувшини, які були в нас забуті. Серед героїнь книжки – чимало й тих великих землячок-сучасниць, чию діяльність забороняли в радянські часи. Вміщено й рідкісні фото, деякі з них  публікуються вперше.

А задум випустити таку фундаментальну книжку з’явився в українки із США,  хіміка за фахом,  багаторічної активістки жіночого руху Наталі Даниленко. Вона й раніше сприяла виданню книжок в Україні, також зі своїм чоловіком зініціювала створення ґендерного центру при Києво-Могилянській академії.

Історія України рясніє талановитими й творчими жінками – особистостями. Наша країна здавна славиться жінками, освіченими. Писали книжку чимало авторів – історики, вчені, письменники, активісти жіночих організацій. До книжки ввійшли розповіді про шістдесят трьох жінок – від княгині Ольги до наших сучасниць.

Під час презентації в залі було багато знайомих облич – з України  і діаспори. Поміж них  і Наталя Даниленко. Через хворобу не змогла прийти на зустріч Ірина Сеник – героїня книжки, радянський політв’язень, яка 34 роки перебувала в таборах та на засланні. Ця жінка відбула найдовший термін позбавлення волі.

Ірина Сеник… Поет, заслужений майстер народної творчості України, вишивальниця. Ще 1998 року на з’їзді СФУЖО (Світової федерації українських жіночих організацій) у США її визнали однією зі 100 героїнь світу. Хотілося б, щоб по-справжньому гідно оцінили її і в Україні. Була на презентації і дружина  Президента України Катерина Ющенко.
– Для мене ця книжка – найкращий подарунок, бо це – на багато років, – сказала вона. – Це добре, що книжка надійде до бібліотек усієї України, у найвіддаленіші куточки.

Я вважала, що добре знаю історію України, та коли почала читати, – стільки побачила нового. Нарешті, відкриваються незнані сторінки нашої минувшини. Коли ми родиною стояли на Майдані в дні Помаранчевої революції, я бачила стільки мудрих, просвітлених очей, стільки молоді, дівчат! Виростає молоде покоління українок. Сподіваюся, що пані Наталя Даниленко з часом запропонує видати другий том «Українки в історії», писати є про кого.