Щоб побороти омелу, не обов’язково дерева рубати

Мине ще кілька тижнів, і столиця таки скине із себе снігове вбрання й забуяє зеленим цвітом. Але не все те, що квітне, милує око. Наприклад, омела. Аби Київ із квітучого міста-саду не перетворився на чагарники, зеленбудівці готуються до бою з рослинними паразитами.

Комунальникам дедалі важче вберегти зелені насадження. Причина –  не лише поява нових шкідників, які масово знищують парки, а й неймовірне поширення омели. Якщо деревом на 60 відсотків «оволодіває» цей паразит, який висмоктує необхідні для життя соки, воно гине.

Начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва Сергій Рюмшин на розширеному засіданні колегії КМДА зауважив, що торік від омели звільнили майже 25 тисяч дерев. «Цього ж року поставлено завдання очистити чомусь лише 18 тисяч дерев. На це з районних бюджетів передбачено 196 тисяч гривень і 1 мільйон 641 тисячу з міського», – зазначив Сергій Рюмшин. За його словами, на очищення від омели одного дерева потрібно близько 100 гривень.

На думку міського голови Олександра Омельченка, проблема ще й у тому, що омела вже «присмоктується» навіть до беріз та яблунь. Аби цьому запобігти, він запропонував підготувати не лише міську, а й загальнодержавну «протиомелову» програму. «І для цього не обов’язково рубати дерева», – наголосив Олександр Омельченко.