Нашестя яток

Ще 18 листопада минулого року Київрада ухвалила рішення «Про заходи щодо урегулювання торгівлі, яка здійснюється суб’єктами господарювання на площах метрополітену та в підземних пішохідних переходах».

До того були й інші рішення, зокрема спільної наради при заступнику міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи, а також роз’яснення Держбуду України «Про застосування Державних будівельних норм «Метрополітени». Були й розпорядження Київського міського голови, які забороняли таку стихійну торгівлю. Щодо її ліквідації давали доручення навіть столичній міліції. Визначали й конкретні терміни, проте нічого не змінювалося. «Вечірній Київ» не раз виступав із цього приводу, але щоразу нам пояснювали, як нелегко боротися із стихійною торгівлею, розповідали про «роботу» з приватними підприємцями у підземних переходах. На жаль, терміни переносили, а розгул торговельної стихії тривав.

І от з’явилося ще одне розпорядження Київського міського голови. Воно в черговий раз дозволяє Київському метрополітену, «Київавтодору» та «Київпастрансу» продовжити до 30 квітня 2005 року дію договорів про тимчасове використання станцій метрополітену та підземних пішохідних переходів для розміщення пересувних засобів торгівлі (столів, яток тощо). Щоправда, нових договорів запропоновано не укладати і попередити суб’єкти господарювання про те, що з 1 травня 2005 року дію договорів не продовжуватимуть.

Але це не означає, що торгівлю в підземних переходах буде припинено. Київському метрополітену запропоновано до 1 квітня отримати висновки Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи (УкрНДІПБ) щодо відповідності розміщення об’єктів комерційного, торговельного та соціально-побутового призначення на станціях метрополітену та в підземних пішохідних переходах, суміщених із входами (виходами) на станції метрополітену, діючим протипожежним нормам та подати висновки до Головного  управління  комунальної  власності Києва. На підставі цих висновків дію договорів припинять лише з власниками тих об’єктів комерційного, торговельного та соціально-побутового призначення, розміщення яких суперечить нормам.

Цілком імовірно, що з’являтимуться й нові торговельні точки, якщо вони не суперечитимуть нормам і їх проектну документацію буде попередньо погоджено.

Головному управлінню побутового обслуговування та ринків разом із представниками Головного управління з питань підприємництва та комунальних підприємств «Київський метрополітен», «Київавтодор», «Київпастранс» до 1 травня доручено опрацювати можливість та запропонувати суб’єктам господарювання, які за договорами створюють безлад у підземних переходах, інші місця розміщення пересувних засобів торгівлі.

Від стихійної торгівлі станції метрополітену та підземні переходи звільнятимуть районні держадміністрації, районні управління ГУ МВС України у Києві, Управління охорони Київського метрополітену. Контроль за виконанням цього розпорядження покладено на заступників голови КМДА Валерія Кір’яна та Ігоря Лисова.