Медичну техніку – в сільську лікарню

Своєчасність та якість надання медичної допомоги – нині одне з пріоритетних завдань медичної галузі. Але це значною мірою залежить від стану медичної техніки та обладнання, яке нині далеко не в кращому стані.

Апаратура, якою обладнано медичні заклади, підпорядковані МОЗ України, на 60-70 відсотків застаріла та фізично зношена. Значна частина обладнання відпрацювала до 25 років, що вдвічі, а то й втричі перевищує його технічний ресурс. Гостро не вистачає не лише електрокардіографів та рентгенологічного обладнання, а й автомобілів швидкої допомоги, особливо в районних та сільських лікарнях. А в 9 тисячах українських сіл відсутні не лише амбулаторії чи медпункти, немає навіть медичної сестри.

– Ситуація нині така, що деякі столичні лікувальні заклади навіть переповнені найсучаснішою діагностичною технікою, обладнані саунами та конференц-залами, тоді як у районних лікарнях, трапляються, ні на що покласти хворого, – сказав на нещодавній зустрічі з виробниками медичної техніки міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. – Донедавна майже всі бюджетні кошти витрачали на дороге імпортне обладнання. На цьому заробляли  непогані гроші, які наповнювали невідомо чиї кишені. Але це в минулому. Тепер же ми покликані визначити пріоритети галузі. Передусім скасували всі раніше укладені тендерні угоди. Обґрунтованість цього рішення незабаром має підтвердити Мін’юст, – продовжив міністр. – Віднині надаватимемо перевагу продукції вітчизняних підприємств, яка за якістю не гірша за імпортну, до того ж дешевша, що дасть змогу обладнати кожну районну та сільську лікарню. На це передбачено вже 317 млн. гривень.