1:0 на користь негоди

Уперше в нашій історії відмінили вищоліговий матч

Матчі сімнадцятого туру в Україні довелося проводити в завірюху, серед сніжних кучугур і на полях, які більше придатні для ковзанок. Але не всі: бориспільський поєдинок так і не відбувся, бо суддя, виявивши дивовижну для нашого футболу принциповість, відмовився вивести місцеву та полтавську команди на ігровий майданчик. І вперше в новітній історії вищолігову зустріч відмінили, хоча футболісти вже провели обов’язкову розминку.

Одеський арбітр Годулян, ухвалюючи безпрецедентне рішення, керувався регламентними приписами і турботою про здоров’я спортсменів. Жодних претензій до нього й бути не може: на промерзлому ґрунті, щедро вкритому багнюкою, можливостей травмуватися насправді незрівняно більше, ніж на звичному трав’яному газоні. Проте решта матчів таки відбулася, хоча ігрові майданчики – в Ужгороді, наприклад, або на спорткомплексі «Олімпійський» в столиці – були принаймні не набагато кращими, ніж у Борисполі. Не обійшлося й без ушкоджень: дніпропетровці Русол і Бідненко, до речі, гравці національної команди, якій за двадцять днів доведеться тримати екзамен у відповідальному протистоянні данцям, вибули зі строю на тривалий період – у Бідненка струс мозку, а Русолу травмували коліно. Тож уникнути претензій взагалі все-таки не можливо. І адресувати їх варто організаторові чемпіонату – Професіональній футбольній лізі.

За попередньою інформацією, чиновники відомства, що його очолює нардеп Равіль Сафіуллін, учора готувалися зарахувати «Борисфенові» технічну поразку, бо команда не підготувала належним чином ігровий газон. Але в такому разі бориспільці стануть жертвою подвійних стандартів, оскільки судді, які проводили матчі в Ужгороді, Києві та в переважній більшості вітчизняних міст, просто не виявили необхідної в таких випадках принциповості й дозволили проводити поєдинки на малопридатних для гри з м’ячем стадіонах. Уникнути цього можна було б, якби ПФЛ, оперативно відреагувавши на форс-мажорну ситуацію, перенесла сімнадцятий тур на пізніші строки. Так, як зробили це в Сербії і Чорногорії, а також у багатьох містах Бенілюксу та інших європейських держав (Румунія, наприклад, офіційно віддалила старт другого кола до кращих часів). Однак українська ПФЛ оперативної реакції не продемонструвала, зіславшись на неможливість календарного маневру. Як на мене, безпідставно: березневі матчі можна було, без особливих втрат, для вищолігових колективів, перенести на квітневу чи травневу середу. Так грає вся Європа – з обов’язковими, здебільшого «кубковими», змаганнями посеред тижня… А щодо власне спортивних здобутків, то виокремлю принаймні три: запоріжці, вийшовши переможцями в «металургійному дербі», засвідчили ігрову перспективу вітчизняних футболістів і тренерів; Максим Шацьких (на знімку), відзначившись шістдесят восьмим голом у чемпіонатах України, обійшов у історичному стрілецькому реєстрі легендарного Віктора Леоненка і піднявся на загальне восьме місце; «Динамо», «Таврія», «Дніпро» та «Шахтар» найпершими в Україні зіграли чотирьохсоті вищолігові матчі…

17-й тур: «Шахтар» – «Волинь» – 3:1 (Елано, Срна, пн, Брандау – Крунич). «Закарпаття» – «Таврія» – 0:0. «Кривбас» – «Іллічівець» – 0:0. «Металіст» – «Динамо» – 0:2 (Гіоане, Шацьких). «Арсенал» – «Дніпро» – 1:2 (Мизін – Корніленко, два). «Металург» Зп. – «Металург» Д. – 2:0 (Попов, Бредун). «Оболонь» – «Чорноморець» – 1:1 (Терещенко – Лашанков). Лідери: «Шахтар» – 45 очок, «Динамо» – 44, «Металург» Д. – 35, «Дніпро» – 29, «Волинь» – 28, «Чорноморець» – 27.

***

Інші спортивні події: Іван Гешко став європейським чемпіоном з бігу на 1500 метрів у приміщенні, а загалом у нашої команди п’ять медалей; «Сокіл» почав чвертьфінальну серію до трьох перемог розподілом очок у київському протистоянні з ХК «Гомель» – 1:5 і 3:1; найвищими досягненнями вітчизняних біатлоністів на світовому чемпіонаті стали восьмі позиції Хвостенко та Дериземлі; боротьбу за волейбольне «золото» України продовжать жіночі «Дженестра», «Круг», «Хімволокно» та «Галичанка» і чоловічі «Локомотиви» з Харкова та Дніпропетровська, «Маркохім» і «Азот»; українські тенісисти, вигравши в норвежців з рахунком 4:1, зберегли прописку в другій Євро-африканській групі.