Заслін радіації й недугам

Ми вже знаємо, що виведенню радіоізотопів з організму сприяють пектини – складні вуглеводи, чудовим джерелом яких є звичайні яблука. Пектин, який міститься в них, затримує ще й розвиток вірусу грипу типу А. Споживання 2-3 яблук щодня знижує ризик застуди втричі, а гіпертонічної хвороби – у шість разів. В умовах підвищеної радіації це дуже важливо, адже захисні сили організму через порушення роботи ендокринної та імунної систем дуже знижені.

Звичайна калина також має радіопротекторну дію, знижує тиск, допомагає при застуді, хворобах печінки, фурункульозі, екземах, набряках, гастритах із пониженою кислотністю, діє сечогінно та антисклеротично. Добре вживати перетерту з цукром калину двічі-тричі на день по дві столові ложки.

Чудовим радіопротектором є і брусниця, яка містить багато пектинів, дубильні речовини, цукри та кислоти, вітаміни й мікроелементи. Крім того, брусничний сік застосовують при авітамінозах, легких формах гіпертонічної хвороби. Ягоди брусниці – сильний сечогінний засіб, який не шкодить навіть у великих дозах. Брусниця рекомендована всім, хто при роботі напружує зір.

Лікує гречка

Народна медицина рекомендує настій із гречаного цвіту, особливо у поєднанні з іншими травами, пити від кашлю.

Треба: 40 г квіток гречки залити літром окропу і пити по одній склянці 4-5 разів на день як відхаркувальний засіб. Від сухого кашлю готують такий настій: беруть 50 г квіток гречки, поєднують із 10 г підбілу звичайного (мати-й-мачуха), 10 г лікарської медунки і 60 г лісових калачиків. Змішують сировину, заливають 1 л окропу, настоюють. П’ють п’ять разів на день.

Спалювач жиру

У зеленому чаї міститься більше таніну й вітаміну С, ніж у чорному. Він сприяє виведенню шлаків з  організму, очищує кров, знижує рівень холестерину. Недарма японці п’ють зелений чай після їди, використовуючи його як своєрідний «спалювач жиру». Отож, не забуваймо про зелений чай.