Народжена революцією

В Україні з’явилася потужна і впливова політична сила – партія «Народний союз «Наша Україна». Її кістяком стали більшість організацій, що входили до Блоку «Наша Україна», а також Українська партія «Єдність». Почесним головою об’єднаної партії понад 6 тисяч делегатів установчого з’їзду обрали Президента України Віктора Ющенка.

«Народний союз «Наша Україна» – це народжена революцією партія, яка відповідає зрілості суспільства та уособлює прагнення народу України. Нас об’єднує стратегічна мета – реалізація місії нового Президента: зробити життя людей гідним і безпечним, а Україну – сильною і заможною. Головне завдання сьогодні – об’єднати всі сили, здатні взяти на себе відповідальність за подальшу долю України», – такі амбітні плани записала НСНУ у своїй програмі. Серед конкретних завдань партії, як сказав Ющенко, зробити нашу країну такою, про яку «мріяв кожен на київських і не лише на київських майданах, …за яку не буде соромно, …де влада чесно дивитиметься у вічі співгромадян, …де будуть щасливі матері й діти, а дзвінок з адміністрації не перекреслюватиме закон…»

Віктор Ющенко висловив жаль, що в об’єднану партію не ввійшли Народний Рух і Українська народна партія. Але ще раз нагадав Борисові Тарасюку і Юрієві Костенку, що «двері партії відчинено». До єдиної коаліції на наступні парламентські вибори НСНУ вустами свого лідера запросила Блок Юлії Тимошенко і Народну партію В.Литвина.

Між з’їздами НСНУ керуватиме рада партії (151 особа) на чолі з головою ради Романом Безсмертним та президія ради із 21 особи, до якої увійшло кілька міністрів, голів облдержадміністрацій, київський міський голова, народні депутати. Це дало декому підстави назвати НСНУ партією влади. Більшість делегатів з’їзду цього не соромилися.

Головне, казали вони, аби спільними зусиллями домогтися, щоб ця влада була ефективною, виправдала сподівання народу. Роман Безсмертний, наприклад, переконаний, що масова партія – найефективніший публічний контроль над високопосадовими однопартійцями. «Якщо на наступному з’їзді делегати скажуть комусь «Ганьба!», то це означатиме, що не все нормально у його діяльності», – наголосив Безсмертний. Водночас, за його словами, з партії доведеться піти і чиновникам, які застосовуватимуть адмінресурс навіть для партійного блага.

Наступний з’їзд НСНУ відбудеться в червні. До того часу, як сподівається Безсмертний, до об’єднаної партії приєднаються й інші організації. Але, якщо котрась із пропрезидентських партій піде на вибори самостійно, голова ради НСНУ обіцяє не агітувати проти неї.

Щодо колишньої ПРП В.Пинзеника, яка торік теж назвалася «Нашою Україною», то, на думку Безсмертного, після переговорів вона «піде в об’єднавчий процес». Якщо ж ні, то лише суд вирішить за котрою з «Наших Україн» залишити популярний бренд. Голова виконкому ради партії Юрій Єхануров повідомив, що «люди знизу вже тиснуть на лідерів тих партій, що не воліють до об’єднання демократичних сил». І «якщо вони довго думатимуть, то згодом кусатимуть лікті», – дещо жорсткішим за Безсмертного був Єхануров. Останній також вважає, що без лідера парламентська фракція «Наша Україна» дещо втратила єдність, дисципліну. Тож її новим координатором може стати Борис Беспалий.

Промовці наголошували, що установчий з’їзд «Народного союзу «Наша Україна» став наймасовішим партійним форумом на теренах СНД. Тепер треба кількість перетворити на якість. І спрямувати її на розвиток держави.