Нелегалів виявить система «Варифайєр»

Днями представники німецької фірми «Бундесдруккерей» у Київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» презентували найсучаснішу систему прикордонного контролю «Варифайєр».

За допомогою інфрачервоних та ультрафіолетових променів протягом 5-10 секунд прилад може ідентифікувати людину за біометричними ознаками – сітківкою ока та відбитками пальців. Новітню технологію впроваджено у зв’язку з тим, що країни ЄС переходять на систему паспортів єдиного зразка, в які буде вклеєно спеціальний чіп. Саме за допомогою закладених у нього відомостей і відбуватиметься ідентифікація.

За два роки фірма виготовить таку кількість приладів, що ними буде обладнано всі великі аеропорти Європи.

Зрозуміти, чому у сферу інтересів розвинених європейських країн потрапила Україна, неважко. Адже саме наша держава займає унікальне геополітичне положення між Азією і Європою. Через нашу територію часто нелегально мігрують громадяни країн Південно-Східної Азії до Європи. Якщо вже Україні випала така роль бути своєрідним «фільтром грубої очистки», то варто, як кажуть, бути у всеозброєнні.

Відповідаючи на запитання оглядача «Вечірки», головний керівник німецької фірми Ханс-Юрген Рьознер розповів, що сама система відносно недорога – її вартість 20 тисяч доларів. Надійність приладу дуже висока – приміром, за побудовою сітківки ока «Варифайєр» розрізняє навіть братів-близнюків. Протягом найближчих двох років у Європі буде замінено паспорти усім громадянам і створено необхідну комп’ютерну базу даних.