Дипломатія матерів

Друзів на африканському континенті відтепер має Міжнародний благодійний фонд «Діти Чорнобиля – за виживання».

– Нещодавно я супроводжувала до Лівії групу дітей, які потерпіли від аварії на ЧАЕС, – розповідає президент фонду, депутат Київради Людмила Закревська. – Їздили ми на запрошення доброчинної організації «УАТАСІМУ», яку очолює донька лідера країни Муаммара Каддафі – пані Айша. Допомогло з поїздкою Народне бюро Лівії в Україні.

В аеропорту столиці країни Тріполі п’ятнадцятьох дівчаток і хлопчиків зустріли квітами та подарунками представники українського посольства та лівійські діти. І з тієї миті нас не полишало відчуття, що ми перебуваємо у казковій країні Сходу. Наші дітлахи із малозабезпечених родин навіть не мріяли про такий комфорт. Розмістили всіх у люксових номерах п’ятизіркового готелю на узбережжі Середземного моря, частували дуже смачними місцевими стравами з риби, грибів, фруктів, ананасами, бананами, горіхами, запашними східними ласощами.

Дітей возили на екскурсії містом, показали розкопки стародавніх руїн, історичний музей. Нас гостинно приймали учні та вчителі середніх шкіл та школи мистецтв. У дитячій лікарні дітей обстежили фахівці. І всюди були щирі усмішки, увага, подарунки.

Але найбільше враження справили гостини в будинку Каддафі. Ми побачили, що стіни його зруйновано, і дізналися про лівійську трагедію, яка сталася у квітні 1986 року. Тоді в будинок родини Каддафі влучила американська бомба, загинула одна з доньок пана Муаммара.

– За дивним збігом, у той же час сталася й трагедія в Україні, від якої потерпіли тисячі дітей, – розповіла Людмила Закревська присутнім на прийомі пані Айші Муаммар аль Каддафі та іншим офіційним особам Лівії. – Тому наші діти прагнуть миру, добра, любові.

Як символ миру наша делегація вручила пані Айші подарунок для її батька – макет земної кулі, на орбіті якої зображено малюка. А талановиті дівчатка Аліна Карапка з Буковини та Аліна Башкіна з Донецька зачарували лівійців українськими піснями. До речі, обидві Аліни, – лауреатки міжнародних конкурсів та Всеукраїнського фестивалю «Пісенний сад», зорганізованого нашим фондом.

Близько до серця сприйняла чорнобильські проблеми чарівна й ніжна Айша Муаммар аль Каддафі. Фонд, яким вона керує, уклав угоду про співпрацю з українським.

Домовилися разом долати біду, лікувати та оздоровлювати тяжкохворих чорнобильських дітей на африканському континенті, де сприятливий клімат, удосталь морепродуктів, овочів та фруктів.

Людмила Закревська – одна із засновниць фонду «Діти Чорнобиля – за виживання», який об’єднав евакуйованих із Прип’яті матерів. Нині під його опікою перебувають тисячі дітей, батьки яких працювали на ЧАЕС або брали участь у ліквідації наслідків аварії. Маленькі інваліди, сироти, напівсироти не відчувають себе самотніми та забутими – про них дбають жінки-волонтери.

До фонду постійно надходять листи з проханням допомоги. Потрібні гроші на лікування алопеції, лейкемії, паралічу, хвороби щитоподібної залози... За кожним проханням – чиясь доля. Як написала мати дванадцятирічного Олексія Годонського з Києва, хлопчик хворіє на ДЦП. Його два рази прооперували. Дитина вже почала ходити, але потрібна ще одна операція, а для неї кошти... Таких прохань у Людмили Закревської – товста тека. І кожному треба відповісти та знайти спонсора.

Серед друзів Фонду – київський Молодий театр, Українська православна церква Київського патріархату, Укрзалізниця, народна артистка України Оксана Білозір, міжнародний фонд з Іспанії «Образ Христа», італійська благодійна організація «Кьяра», а також громадські організації та окремі спонсори з України, Японії, США та інших країн.

Окрім лікування та оздоровлення дітей в Україні й за кордоном, фонд опікується сиротинцями в Боярці та Баришевці на Київщині. Там зроблено ремонт, встановлено обладнання для кухні, завозяться продукти. А ще кілька років поспіль фонд отримує з-за кордону та розподіляє в дитячих поліклініках Києва стоматологічне обладнання. У чотирьох районах столиці відкрито центри соціальної реабілітації для дітей, які потерпіли внаслідок чорнобильської катастрофи. Школярі там вивчають іноземні мови, комп’ютерну грамоту, співають, танцюють, займаються спортом. Із ними працюють психологи та вчителі-волонтери. Перед заняттями діти отримують соки та фрукти, вітаміни. На жаль, через нестатки не кожна чорнобильська родина може придбати дитині навіть яблука, а в центрі підліткам дають банани та цитрусові. У планах фонду – відкрити такі центри в кожному районі міста. Якщо держава не переймається долею наших дітей, ми самі повинні турбуватися про них, кажуть чорнобильські матері.