Роксолани сьогоднішнього дня

До жіночого свята канал СТБ планує показати перший документальний серіал власного виробництва з красномовною назвою «Роксолани. Століття ХХІ».

Занепокоєний тим, що в Україні майже не знімається документальне кіно, телеканал СТБ створив у серпні 2004 року департамент документальних проектів. Першою його вагомою роботою став серіал «Роксолани...», що розповідає про долі українських жінок, які вийшли заміж за мусульман і живуть тепер у далекій східній країні Сирії.

Кожна з чотирьох новел присвячена окремій героїні. Наших співвітчизниць важко назвати щасливими, але й знедоленими також. Фільм допомагає зрозуміти, яку ціну заплатили українки за своє умовне щастя. А в цілому, за словами авторів, це фільм про кохання.

Задум цього проекту має досить давню історію. Про це розповів автор ідеї та режисер серіалу Юрій Терещенко: «У далекому 77-му, ми, будучи студентами-першокурсниками, познайомилися із п’ятьма студентами з паралельного курсу, які приїхали на навчання із Сирії. З того часу в пам’яті залишилися кілька міцних слів, які звучать арабською вишукано й виразно, запах американського «Кемелу», а також ті дівчата, які поглядали на смуглявих ровесників особливо приязно. Коли за п’ять років наші колеги від’їжджали з України, троє з них уже були одружені... з українками! І зустрілись ми два роки тому на фестивалі у Дамаску. Тоді ж і прийшла ідея розповісти про наших співвітчизниць, яких там, на Сході, нині чимало».

Зйомки фільму тривали 40 днів. За цей час група проїхала близько п’яти тисяч кілометрів, здолавши чимало труднощів. Найскладніше було пробитися до сердець героїнь, умовити їх поділитися наболілим. До того ж знімати можна було лише зі згоди чоловіка та за його присутності.

Свою думку щодо приурочення стрічки до жіночого дня висловив автор тексту Сергій Теленчі: «Цей фільм не святковий подарунок, а сумне кіно. Я б назвав його ударом в піддих нашим чоловікам і показав його 23 лютого».

Документальний серіал «Роксолани. Століття ХХІ» можна буде побачити на каналі СТБ, о 22.20 починаючи з 7 березня.